Зошто ФДА го декларира кратомот како опијат?

0

Минатиот месец ФДА објави дека кратом има “опиоидни својства” и дека е поврзан со 44 смртни случаи помеѓу април 2011 и декември 2017 година. Комесарот на ФДА, д-р Скот Готлиб, во изјава кажал дека агенцијата користела научно истражување и пресметковно моделирање да се заклучи дека кратомот има “потенцијал за злоупотреба, зависност и сериозни последици за здравјето, вклучувајќи и смрт.”

По изјавата на Готлиб, девет научници кои проучуваат зависност од супстанции испратиле писмо до Делегатот на ДЕА, Роберт В. Паттерсон, велејќи дека не е во ред поврзувањето на ФДА на кратомите и опиоидите и дека не постои доказ дека додатокот на исхраната предизвикува смрт.

Застапниците на кратом велат дека во такви случаи биле мешани со други лекови. „44 смртни случаи не се препишуваат на кратом”, вели Дејв Херман, претседател на непрофитната асоцијација на Кратом, додавајќи дека околу 3-5 милиони луѓе во САД го користеле додатокот.

Критиката на ФДА за кратом предизвика некои членови на Конгресот да зборуваат во корист на неговата употреба за лекување зависност од опиоиди. Џаред Полис, демократски конгресмен од Колорадо, потпишал двопартиско писмо каде потенцира дека “корисноста, потенцијалот, безбедноста и ефикасноста на кратом е дискутирана, проучувана, клинички истражувана и се покажало дека е безбеден како кафе” според студиите финансирани од Националниот институт за здравство.

Податоците за придружните смртни случаи пријавени на ФДА се ограничени. Многу случаи добиени “не може целосно да се проценат” поради недостаток на информации, бидејќи “неколку проценливи случаи” покажуваат дека кратом се користи во комбинација со рецепт за опиоиди, бензодиазепини.  „За секој даден извештај, не постои сигурност дека осомничениот лек ја предизвикал реакцијата”, пишува Мејер во е-пошта.

Џек Е. Хенингфилд е поранешен експерт за зависности од злоупотреба на дроги, кој сега работи за консултантска група Пинеј соработници и договори со Американското здружение за Кратом. Тој верува дека федералните агенции грешат и дека Д-р Готлиб не е добро советуван.

Тој вели дека: „ФДА не обезбеди ниту докази од реалниот свет, ниту лабораториски студии кои кратом или неговите митрагидини алкалоиди се слични на “наркотични опиоиди” во однос на цигара или смрт.” Тој го споредува методот ФАЗА со оние што ги користат фармацевтските компании и велат дека можат да ги проценат карактеристиките на врзувањето на рецепторите, но податоците малку кажуваат за реалните ефекти на супстанциите.

На 8-ми февруари Хенингфилд беше еден од деветте научници кои испратија писмо до в.д. Администраторот на ДЕА, тврдејќи дека “достапната наука е јасна дека кратом, иако има ефекти врз опиоидните рецептори во мозокот, се разликува од класичните опиоиди (морфиум , хероин, оксикодон и др.) во својата хемија, биолошки ефекти и потекло (кратом е дрво во семејството на кафе, а не семејството на опиум) “, пишува во писмото.

„Тоа е нашата колективна пресуда дека ставањето на кратом на забаранета листа, потенцијално ќе го зголеми бројот на смртни случаи на американците предизвикани од опиоиди“. Научниците додадоа дека асоцијацијата на ФДА помеѓу кратом и смртта “не може да биде поддржана од разумен научен или медицински стандард”.

Оваа недела, Готлиб направил уште една јавна декларација, со повторување дека кратомот не е безбеден и дека производителите не треба да ги доведуваат во заблуда луѓето за да го користат како терапија за опиоидна зависност. „Напротив, имаме загриженост дека за некои кратом може да стане порта за континуирана зависност од опиоиди или да спречи некои луѓе да бараат безбеден и ефикасен третман за нивната зависност”, – Готлиб.

Извор: rollingstone.com

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.