Зелената партија во Нов Зеланд сигнализираше референдум за легализирање на канабисот за лична употреба

0

Лидерот на Зелената партија во Нов Зеланд, Џејмс Шоу, изјавил дека Нов Зеланд ќе има референдум и дека е време да се тестира јавното мислење за прашањето за лична употреба на канабисот.

По кампања за медицинската канабис на Хелен Кели и други потези за движење кон порегулиран модел на пазарот како во Колорадо, Хаваи и некои од државите во Канада, јавното расположение за канабисот се променило. Г-ѓа Кели, поранешен лидер на Советот на синдикатите, била дијагностицирана со рак на белите дробови. Затоа нејзината битка водела кон легализирање на медицински канабис. Затоа Шоу смета дека јавното мислење треба да се стави нареферендум.

Зелената партија се залага за пристап базиран на докази со фокус на здравјето, наспроти казнениот пристап преку системот на кривичната правда. Во периодот до изборите, на страните со прореформски пристап биле Лабуристичката партија, Зелените, Нов Зеланд Први, Обединета иднина и партијата на Маорите. Другите во поддршка на реформите биле Партијата на можностите и Партијата за легализација на канабисот.

Зелената политика – која датира од ноември минатата година, поддржува легализација на медицински канабис и лична употреба со ограничувања и рестрикција, како што е минималната возраст. Во однос на општата политика за реформите, Зелените велат дека секој пристап треба да биде рационален и базиран на докази.

„Може да има негативни здравствени, социјални и економски последици од употребата на дроги и за поединци и за општество. Не е целата употреба на дрога да е навредлива или проблематична”, се вели во политиката.

Нејзиното примарно фокусирање треба да го подобри јавното здравје, наместо да ги казнува оние кои користат дроги и да ја намалат штетата, се вели во политиката. Во владата, Партијата на зелените ќе се обидат да го искористат легитимното законодавство, со цел да се преиспита релативната штета и соодветниот правен и регулаторен статус на психоактивни супстанции. Во врска со политиката специфична за канабис, партијата повикува личната употреба да биде легална, вклучително и одгледување, ограничено со старосна граница. Законите за возење ќе се променат и ќе бидат “заменети со оној што се заснова на нивоата на канабиоиди во корелација со оштетување “.

Политиката вели дека медицинска употреба ќе биде дозволена, а казните ќе бидат отстранети за секој кој е терминално болен или страда од хронична или загрозувачка состојба. За терапевтска употреба, луѓето ќе имаат потреба од поддршка на регистриран здравствен работник, кој исто така би значело номиниран помошник кој може да администрира медицински канабис на пациентот, без страв од прогон.

Извор: http://www.radionz.co.nz

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.