Законодавците вршат притисок за легализација на проституцијата во Њујорк

0

Џесика Рамос, Џулија Салазар, Бред Хојлман и политичарот Ричард Готфрид работеле на нацрт законот со Декрим Њујорк и коалиција од 20 различни групи кои биле фокусирани на ова прашање.

Рамос и Салазар разговарале за идејата која била објавена во њујоршкиот дневн весник минатата недела.

“Криминализацијата не се осврнува на тоа зошто луѓето нудат секс услуги, бидејќи повеќето луѓе го прават тоа од економска потреба: да платат сметки, да изнајмат дом и да ставаат храна на маса”, напишале тие. “Луѓето често се одлучуваат за сексуална работа, откако животниот настан, како што е главниот закон за здравствена заштита, ги прави економски ранливи. ЛГБТ, црни и кафеави, имигранти и заедниците на луѓето со инвалидитет нудат секс услуги со повисоки цени, бидејќи тие се исклучени од работа во формална економија “.

Криминализацијата на сексуалната работа придонесува за злоупотреби од страна на полицијата, ги изложува луѓето на експлоатација и ги тера луѓето да бидат ранливи на насилство, напишале Салазар и Рамос.

Тие изјавиле дека нивниот предлог-закон ќе ги укине статутите со кои се криминализираат консензуалните сексуални размени и ќе се создаде систем за бришење записи за проституција за сексуалните работници и жртвите на трговија со сексуални работници.

“Обидувањето да се спречи возрасната сексуална работа не треба да биде дело на системот на кривичната правда”, изјавил Готфрид на настанот за лансирање за Декрим Њујорк, според “Дејли Бист”. “Низ историјата, тоа не функционира, а работите ги влошуваат работите. Декриминализацијата на сексуалната работа на возрасните е намалување на штетата “.
Невада била единствената држава во САД каде проституцијата е легална на некои локации, според НБЦ Њујорк.

“Го препознаваме огромното јавно образование што е потребно да се донесе таков закон, но ние веруваме дека Њујорк може и треба да биде прв кој ќе ја декриминализира сексуалната работа целосно”, напишале Салазар и Рамос.

Со оглед на тоа што демократите ја превземале целосната контрола врз државната законодавна власт во јануари, пратениците брзо ги пренеле законите за бројни прашања кои претходно биле заглавени во Сенатот под контрола на Републиканската партија. Американскиот политичар Куомо веќе имал потпишано закони за теми кои вклучувале сексуална злоупотреба на деца, абортус, контрола на оружје и изборни реформи во првите неколку месеци од годината.

Извор

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.