Украина се движи кон нови стандарди за лекување на ХИВ

0

На 5 јуни 2019 година, Министерството за здравство на Украина одобрило нов протокол за клинички третман и превенција на ХИВ. Со ова Украина станува првата земја од Источна Европа и Централна Азија која воведува нови стандарди за третман на ХИВ.

Како главен режим на лекување, ќе се користи лекот со Долутегравир. Комбинираниот лек со Долутегравир е произведен од 9 компании, поради што цената на лекот е намалена за 6 пати, а сега за Украина ќе чини околу 0,2 долари по пилула. Бидејќи комбинацијата на лековите за третманот содржи неколку активни состојки, пациентот ќе може да зема само една пилула дневно.

Новиот протокол, предвидува дека дијагностицирањето на ХИВ сега ќе биде полесно да се спроведе, така што ќе се користат само два брзи тестови од различни производители. Ваквата мерка ќе овозможи побрзо сместување на лице во диспанзер за да се изврши регистрација, па според тоа, побрзо би започнал третманот и побрзо би се постигнале целите на Глобалната стратегија на УНАИДС 90-90-90.

Дополнително, новиот протокол дозволува користење на антиретровирусна терапија за профилакса од пред-изложеност на ХИВ инфекција. Подготовките на ДКП, кои се присутни во Украина од минатата година, се препорачуваат за ризични групи: за партнери во несоодветни двојки; мажи кои имаат секс со мажи; луѓе кои инјектираат дрога; луѓе кои нудат сексуални услуги.

Најголемата иновација на новиот протокол е воведувањето пристап до јавно здравство за лекување и спречување на ХИВ инфекција, во која се предвидува дека медицинските услуги за откривање, превенција и третман на ХИВ ќе бидат обезбедени сеопфатно. Пристапите ќе бидат поедноставени и стандардизирани, со што би се довело до подобрување на пристапот до квалитетни медицински услуги.

Главните елементи на овој пристап во третманот на ХИВ инфекцијата се:

  1.  Употребата на поедноставени формуларни лекови;
  2. Широката употреба на комбинирани лекови со фиксни дози за режими од прва линија за возрасни, адолесценти и деца;
  3. Ообезбедување на медицинска нега и лекови за пациентите на места каде што медицинските услуги се бесплатни;
  4. Децентрализација и интеграција на услугите, вклучувајќи прераспоредување на одговорности и поедноставен пристап кон клиничкото следење на ХИВ инфекцијата.
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.