Шверцери на дрога осудувни на смрт преку ZOOM

0

Судовите во Индонезија и Сингапур користат видео повици за осудување на смрт лица кои се осудени за трговија со дрога.

Harm Reduction International (HRI), кој го објави својот годишен извештај за глобалните смртни казни за борба против дрогата, во средата за VICE World News изјави дека 19 прекршители на дрога биле осудени на смрт во Индонезија за време на виртуелните сослушувања одржани преку видео апликации како што се Zoom и WhatsApp помеѓу март 2020 година и март оваа година.

Во извештајот се вели дека употребата на видео повици за сослушување на судењето и администрација на смртни казни воведени поради КОВИД-19 претставува „значително кршење на нивните права на фер судење“.

Адвокатите на обвинетите изјавиле дека повиците на видео конференција, на кои обвинетите зборувале од затвор, честопати биле прекинати и „замрзнати“ поради лошите интернет врски. Индонезија има една од најспорите брзини на интернет во светот.

Адвокатите преку Интернет не можеле правилно да се консултираат со обвинетите и дека на постапката не секогаш бил вклучен сведок од пошироката јавност, вклучително и од членовите на семејството. Голем број од осудените на смрт биле странски државјани, од кои немале пристап до судски преведувачи.

Адвокатите не можеле да го снимаат процесот, ниту да фотографираат слики од екранот освен ако не добиеле дозвола од судиите. Виртуелните сослушувања значат дека целиот процес не е отворен за јавноста затоа што врската се дистрибуира ограничено.

„Употребата на виртуелни платформи за спроведување на кривични постапки, особено оние што резултираат со смртна казна, може да го изложи обвинетиот на значителни повреди на нивните права на правично судење и да се наруши квалитетот на одбраната“, се вели во извештајот.

Од октомври 2020 година, според извештајот, во Индонезија имало 355 лица на смртна казна, од кои 214 биле осудени за прекршоци на дрога – зголемување од 29 проценти во однос на 2019 година. Индонезија има репутација за груб третман на зависници од дрога.

Извештајот открива дека и покрај пандемијата КОВИД има пораст на смртните казни изречени за прекршоци на дрога. Во 2020 година, судовите осудиle 213 лица на смрт за прекршоци на дрога, што е зголемување за 16 проценти во однос на претходната година, при што Виетнам (78) и Индонезија (77) претставуваат три четвртини од сите смртни казни дадени за дроги. Во јуни пет лица, меѓу кои и мајка и нејзината ќерка, биле осудени на смрт за нивната улога во шверц на 26,4 кг хероин во Виетнам од Лаос.

Во извештајот се вели дека 35 земји сè уште ја задржуваат смртната казна за прекршоци на дрога.

„Фактот што земјите продолжија да ги осудуваат луѓето на смрт за прекршоци со дрога во услови на глобална пандемија е одвратно и амблематично за премногу казнениот пристап кон контролата на дрогата. Премногу земји и понатаму не сакаат да се оддалечат од смртната казна и нивното лажно верување дека смртната казна ги спречува прекршоците за дрога “, – Наоми Бурк-Шајн, извршен директор на ХРИ.

„И покрај тоа што рекордно нискиот број на егзекуции за нарко-прекршоци е секако добредојден, егзекуциите се само врвот на ледениот брег. Егзекуциите се највидливиот дел од огромно проблематичниот систем, кој се карактеризира со кршење на човековите права “.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.