Се приклучуваме кон подршката на ЕРА, која застанува во солидарност со народот во Словенија кои ги бараат човековите права

0

По назначувањето за премиер во Словенија минатата година, г. Јанша објави војна против културата. Во изминатата година, неговата влада ги сменила раководителите на најзначајните музеи во Словенија. Нашироко се гледа како обид за контрола на клучните културни институции за насочување на наративите кон поконзервативна и националистичка насока.

Во ЕРА, добиваат пораки од сограѓани од Словенија, во врска со зголемувањето на кршењето на човековите права, присилното иселување, масовната употреба на полициска сила и хемиското оружје против критичката јавност во земјата. Постојат документирани случаи на казнување на бездомници заради „непочитување“ на мерките Ковид-19 и присуството надвор по полицискиот час, блокирање на запишување на нова генерација студенти на универзитет, масовен пораст на говор на омраза преку Интернет, вклучително расизам, сексизам, мизогинија од политичари вклучително и Јанша и неговите приврзаници и исчезнување на дискурсите за човековите права.

Во октомври минатата година, невладините организации кои работеа на улицата Метелкова 6 во Љубљана добиле спогодбен раскин на закупот и налог за ослободување на зградата до 31 јануари 2021 година. Министерството за култура исто така се заканило да го спроведе иселувањето на судовите, доколку културните работници, истражувачи и истражувачи не успеат во тоа. Отворениот дијалог помеѓу Министерството и станарите никогаш не се одржал и тие никогаш не добиле предлог за простории на друго место. Со тоа станува јасно дека ова не е ништо помалку од директен напад врз граѓанското општество и независна култура за да се спречи влијанието на критичката јавност.

Во меѓувреме, се зголемуваат заканите и нападите од омраза кон станарите на Автономниот културен центар Метелкова. Неонацистичката група „Жолти јакни“ дефилирале околу Метелкова носејќи натпис „Ајде да ја срушиме Метелкова“ и се заканиле со понатамошно насилство на социјалните мрежи. Полицијата не успеала да ги идентификува и гони напаѓачите иако тие се препознаваат на социјалните мрежи.

Наместо да ги штити, полицијата продолжила со заплашување на станарите на АЦЦ Метелкова. Во понеделникот, на 8 февруари 2021 година, група од 30 до 40 специјални полицајци со целосна борбена опрема удираа во затворени, заклучени влезни врати на просторите на Метелкова неколку минути, под образложение дека станува збор за „редовна контрола“ на решетките.

Метелкова не е само симбол на независна култура и квир историја. Тоа претставува наследство на движењето на граѓанското општество кое промовираше демократизација и демилитаризација на општеството уште од 80-тите години на минатиот век. Затоа, нападот врз Метелкова не е само за заплашување на сегашните станари, туку е напад врз вредностите што промовираат мир, демократија, различност, солидарност, дијалог и критичка мисла. Тоа е насилен обид да се избрише историјата на отпорот што ова место го слави толку гордо и да се замолчат критичките гласови во словенечкото општество.

АТ Рог бил центар за социјален, културен и политички собир. Овој центар негувал директна социјална работа и поддршка, мрежи за солидарност на мигранти и темелни политички истражувања и активности. АТ Рог бил гордост на граѓаните на Љубљана кои го поддржуваа со донации уште од нејзиното основање во 2006 година. Нападот врз АТ Рог е напад на солидарност, вредности на заедницата и отворено општество.

Нападите врз АТ Рог и АЦЦ Метелкова доаѓаат како кулминација на постојаното зголемување на насилната реторика против мигранти, уметници, антифашисти, отворено и слободно општество, против сите оние кои имаат различни верувања од нивните. Тековните насилни кампањи за заплашување доаѓаат од групи кои не ја кријат својата неонацистичка идеологија која останува неказнета. Државата не презема соодветни мерки против говорот на омраза, обезбедувајќи чувство на сигурност и легитимност на нивните напори и политички идеи.

„Под екстремно десничарската влада, полицијата се претвори од автономна, професионална организација во насилна банда која генерира конфликти и тензии наместо да ги извршува своите основни должности како што се: обезбедување на безбедност на поединци и заедници, почитување на човековите права и основните слобода и зајакнување на правната држава “. – Клуб Монокел.

ERA – LGBTI Equal Rights Association

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.