Репресивните политики на дроги во земјите од Источна Европа и Централна Азија

0

На 26 јуни 2020 година се одржаа голем број настани во рамките на глобалната кампања „Поддржи. Не казнувај“ во земјите од Источна Европа и Централна Азија (EECA) регионот со поддршка на Евроазиската мрежа на луѓе кои користат дроги (ENPUD), Евроазиското здружение за намалување на штети (EHRA), Меѓународниот конзорциум за политика за лекови (IDPC) и други мрежи и организации. Пандемијата КОВИД-19 е причина што кампањите мораа да се прилагодат, сепак рестриктивните мерки не ги спречија активистите и тие успеаа да ги одржат активностите и настаните, иако во изменет формат.

Активистите излегоа на улиците јавно да протестираат против суровите и безсмислените  владини политики насочени кон луѓето кои користат дроги. Секоја година оваа кампања се одржува низ целиот свет со цел повторно и повеќе да привлекува внимание на овој нерешен проблем!

26 јуни е исто така Меѓународен ден против злоупотреба на дрога и недозволена трговија со луѓе. Такво дискриминаторско и репресивно име за овој ден е измислено во ООН. Секако, ова не е изненадувачки, земајќи ги предвид улогите што ги играат Обединетите нации во бескрајната „војна против дрогата“ ширум светот и во непочитување или поддршка од разни структури и агенции на оваа организација на методите на репресивни политики на дроги на многу земји низ целиот свет.

Можете да дознаете повеќе за репресивните политики на дроги и кампањи во Грузија, Русија, Украина, Молдавија и Киргистан, Казахстан, Естонија, Германија во извештајот на следниот линк.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.