Препораки за луѓе кои користат дроги во услови на екстремно студено време

0

Доколку сте корисник на дроги треба да преземете дополнителна грижа за вашето здравје и благосостојба во екстремни студени временски услови.

Еден начин да се прилагодите на климатските промени е да знаете како да се грижите за себе и за другите за време на студ и ниски температури.

Вашето здравје е на прво место:

 • Останете во затворени и затоплени простории за време на екстремен студ, особено по земање на дрога.
 • Секогаш контактирајте го вашиот лекар ако физички и психички не се чувствувате добро.
 • Дрогите може да влијаат на вашата телесна температура. Употребата на дрога може да доведе до хипотермија, а тоа  да доведе до појава на нејасен говор, замор, губење на меморијата, тресење, вкочанетост, промени во дишењето, промена на отчукувањата на срцето и крвниот притисок.
 • Намалувањето на  употребата на дроги во екстремно ладни временски услови  треба да се одвива само под медицински надзор.
 • Ако сте зависни од лекови (особено опијати или бензодиазепини), немојте да престанете со земање на лековите одеднаш без медицинска помош.
 • Метадон: ако сте на терапија со метадон под медицински надзор и екстремното ладно време влијае на вашата способност за пристап до лекови, обратете се кај вашиот матичен лекар.
 • Проверете ги условите каде ги чувате препишаните лекарства. Избегнувајте да ги оставате на многу влажни и студени места.
 • Ако не можете да го избегнете излегувањето надвор, внимавајте на заледени и влажни површини, особено по земање на дроги.

Облечете се топло:

 • Облечете неколку слојна гардероба. Топла и водоотпорна јакна, хулахопки, дебели или два пара чорапи. Носете капа, ракавици, шал и обувки за снег.  Ако сте мокри, што поскоро променете ја гардеробата со сува.

Одржете ја топлината во просториите:

 • По миење наутро, исушете се веднаш и облечето се топло.
 • Користете ќебиња, и со уреди за греење одржете ја топлината во просториите.
 • Блокирајте ги местата на прозорите и вратите каде влегува студ.

Ако сте земале дроги:

 • Внимавајте при користење на греалки.
 • Наполнете шишиња со топла вода и доближете ги до телото.
 • Не се туширајте и бањајте со многу топла вода.

Храна и пијалок:

 • Купете храна со долг рок на траење, храна која е лесна да се направи – сушена / конзервирана храна и замрзнати готови јадења.
 • Пијте топли и безалкохолни течности редовно, како чај и супа.
 • Ако користите дроги неколку пати на ден, венсувајте храна и течности кога ви одговара, но никако да не заборавите да консумирате храна.

Парите се важни:

 • Чувајте итен резервен фонд за непредвидливо студено време.
 • Редуцирајте ги трошоци за дроги во екстремно ладно време за да имате за храна, облека, електрична енергија, греење и телефон.

Задржете контакти и информирајте се:

 • Изолирање во екстремен студ може да  направи да се чувствувате лошо и да ве доведе до почеста конзумација на дроги.

Одржете ги секојдневните контакти со пријателите,семејството и социјалните работниците.

 • Вклучете го телевизорот или радиото за информирање.
 • Помислете на луѓе кои се ранливи. Помислете на некого кој можеби ќе му треба поддршка? Јавете се и пратете му порака.
 • Дознајте за локации каде некој или вие ако се  затекнете каде може да преноќите на топло.

Ако сте без покрив над главата:

 • Не спијте на бетон.
 • Замолете го социјалниот работник за засолниште и храна.
 • Избегнувајте земање дрога на отворено во екстремен студ. Дрогите  оневозможуваат да ја регулираш температурата.

За повеќе информации јавете се во дневните центри на  ХОПС:

 • Дроп ин центар во Кисела Вода (Дуња), од понеделник до петок, 10 – 14 часот, тел. број 02/3130-058
 • Дроп ин центар во Шуто Оризари секој работен ден, 10 – 14 часот, тел. број076/631-635
 • Теренски тим: 075/769-948
 ЛОКАЦИИ каде може да се обратите за помош:

Скопје: 071 733 171 / 071 411 908 / 071 261 778
Битола: 070 791 770 / 071 397 272 / 071 397 875
Струмица: 070 381 660
Струга: 070 317 612 / 046 781 733

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.