Преодна дрога е алкохолот, а не канабисот

0

Истражувачите на Универзитетот во Флорида открија дека теоријата на “преодна дрога” не е поврзана со канабисот. Резултатите од скалата Гутман покажале дека алкохолот претставува преодна дрога, што доведува до употреба на тутун, канабис и други недозволени супстанции. Освен тоа, учесниците кои користеле алкохол “покажале значително поголема веројатност за користење на недозволени дроги”.

Во интервјуто за Ра Стори, ко-автор Адам Е. Бери изјавил дека неговите студии имале за цел да исправат некоја од пропагандите што ја инфицирале американската култура уште од времето на “Рифер Меднес”.

“Некои од овие претходни повторувања требаше да бидат исцрпени, затоа сакавме да го проучиме ова. Последниот облик на теоријата на преодноста, е дека започнува со канабисот и конечно се придвижува кон она што честопати го нарекуваат “потешка дрога”. Како што можете да видите од наодите на нашата студија, таа ја потврди оваа хипотеза на преодот, но следи прогресија од законски супстанции, особено алкохол, и се движи кон недозволени супстанции “, рекол Бери. Овие наоди одат заедно со студијата од Јеил од 2012 година која покажала дека алкохолот и цигарите се многу поверојатно од канабисот да водат кон злоупотреба на опијати.

Истражувачите користеле репрезентативен примерок од возрасни средношколци, оценувајќи ги податоците собрани преку истражувањето на Универзитетот во Мичиген за мониторинг на иднината, во кое се следеле трендовите на употреба на дрога кај младите во САД. Студијата на Бери се фокусирале на податоците собрани од 14.577 средношколци од 120 јавни и приватни училишта во САД.

Со споредување на стапките на злоупотреба на супстанции меѓу алкохоличари и неспиени, истражувачите откриле дека постарите лица во средно училиште кои консумирале алкохол барем еднаш во својот живот “имале 13 пати поголеми шанси да користат цигари, 16 пати поголеми шанси да користат канабис и други наркотици , а 13 пати поголема веројатност да користат кокаин “.

Во примерокот од учениците, алкохолот исто така ја претставувал најчесто користената супстанција, при што 72,2 проценти од учениците пријавиле консумирање алкохол во одреден момент од нивниот живот. Споредбено, 45 проценти од учениците пријавиле употреба на тутун, а 43,3 проценти употребувале канабис.

“Наодите од ова истражување потврдуваат дека алкохолот треба да добие примарно внимание во програмите за превенција од злоупотреба на супстанции во училиштата, бидејќи употребата на други супстанции може да биде засегната со одложување или спречување на употребата на алкохол. Затоа, се чини разумно за претставниците на училиштата и јавното здравство да ги фокусираат напорите за превенција, политиките и монетите за решавање на употребата на алкохол кај адолесцентите”.

Научниците претходно откриле дека канабисот, всушност можело да го намали оштетувањето на мозокот предизвикано од алкохол. Со студијата од 2013 година на Универзитетот во Кентаки и Универзитетот во Мериленд се открило дека хемикалија во канабисот наречена канабидиол може да се користи за лекување на невро-дегенерација предизвикана од алкохол.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.