Правда за Даниел Дајаз Струков

0

Од март 2017 година, државјанин на Перу, Шпанија и Русија, Даниел Дијаз Струков е задржан во притвор во Москва соочен со можен доживотен затвор. Руските цариници го обвиниле за шверц со дрога. Траги на ДМТ биле пронајдени во шишиња од традиционалната перуанска медицина Сангур де Градо, што Даниел ја нарачал во оваа латиноамериканската земја.

Според руското законодавство, сериозноста на кривичното дело трговија со дрога се определува со вкупната тежина на одземените мешавини, а не според обемот на пронајдена психоделична супстанција. Иако количината на ДМТ пронајдена во шишињата била од екстремно мали размери, иследниците ја пресметале според вкупната тежина на сувиот остаток Сангре де Градо.

И покрај тоа што никогаш не била намерата на Даниел да има дури и траги од меѓународно забранетата ДМТ во супстанцијата што ја нарачал, тој сега може да се соочи со доживотен затвор. Руската влада одбива да спроведе квантитативни тестови што ќе докажат дека количината на ДМТ е занемарливо мала, а гонењето ја квалификува целата количина на лекови како ДМТ, затоа, претставувајќи го Даниел како господар на дрога. Судијата одбива да ги проучи доказите за одбрана пред поротата, не дозволува да го испита стручното мислење  на некои растенија што се користат во традиционалната перуанска медицина  кои можат да содржат мали количини на ДМТ, кокаин и мескалин.

Руската политика за наркотици е озлогласено драконска и нехумана. Таа се заснова на нулта толеранција што ги одразува најлошите денови на американската војна со наркотици. Русија нема почитување на човековите права и не може да гарантира фер судење. Европскиот суд за човекови права немилосрдно укажува на недостаток на правно внимание во случаи на дрога во земјата. Неколку комитети на ООН, меѓу кои и Комитетот против тортура (КАТ), Комитетот за елиминација на сите форми на дискриминација врз жените (ЦЕДАВ), Комисијата за економски, социјални и културни права (ЦЕСЦР), Групацијата на ООН за арбитражни притвори, Комитетот за правата на лицата со инвалидитет (ЦРПД) посочиле дека руската политика за дроги претставува грубо кршење на сите меѓународни договори за човекови права.

Русија е земја со најбрзорастечка епидемија на ХИВ во светот, брзо развивање на  туберкулоза и криза со предозирање,затоа што одбива основни здравствени услуги на луѓето кои инјектираат лекови. Познато е дека руската полиција и судовите се корумпирани и несовесни за соодветните процедури, особено за случаи со дрога. Едноставно нема надеж дека рускиот правосуден систем ќе го третира овој случај праведно и со соодветно внимание.

Случај на обвиненијата за дрога во Русија е случајот со Иван Голунов, новинар кој исто така е лажно обвинет за поседување дрога во летото 2019 година. Неговото ослободување станало можно само заради лична интервенција на рускиот претседател Владимир Путин, кој го презеде случајот под негова контрола. Истото го сакаме и за Даниел.

Потпишете ја петицијата на ОВОЈ ЛИНК.

 

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.