Партнерството на Глобалниот фонд спаси 32 милиони животи

0

Програмите поддржани од Глобален фонд за борба против СИДА, туберкулоза и маларија до сега имаат спасено 32 милиони животи. Резултатите покажуваат дека во 2019 година се забележува голем напредок против предизвиците во борбата против болестите, а во меѓувреме се потенцира и на новите предизвици кои што се појавуваат.

Ивештајот ги вклучува клучните годишни резултати кои се постигнати во земјите каде што инвестира Глобалниот Фонд.

  • 18.9 милиони луѓе добиле антиретровирусна терапија за ХИВ
  • 719,000 ХИВ позитивни мајки добиле лекови кои им помогнале да преживеат и да го спречат пренесувањето на ХИВ на нивните деца.
  • 5.5 милиони луѓе се тестирани и третирани против туберкулоза
  • 131 милиони гнезда од комарци пренесени за заштита на фамилиите од маларија.

 „Овогодинешните резултати од извештајот јасно покажуваат зошто ние мораме да направиме исчекор напред во борбата против ХИВ, туберкулозата и маларијата” вели Питер Сендс, извршен директор на Глобален фонд. “Направивме неверојатен прогрес, но се уште се соочуваме потешкотии и предизвици кои треба да ги надминеме за да ја достигнеме целта на SDG 3 за ставање крај на епидемиите.“

Извештајот со резултатите за 2019 покажуваат на голем прогрес кој беше постигнат во неколку области во 2018 година.

За да овозможи пристап на повеќе луѓе со антиретровирусна терапијa, стратегијата на Глобален фонд за оформување на пазарот доведе до огромни заштеди во ARV, вклучувајќи ја неколкугодишната рамка со договори со набавувачите на лекови за ХИВ. Оваа рамка ќе заштеди 324 милиони долари до крајот на 2021 година и ќе го осигура снабдувањето на лекови кои би го спасиле животот на 4 милиони луѓе.

Глобалниот фонд петкратно ги зголеми инвестициите во борбата со родовата нееднаквост, бидејќи токму таа родова нееднаквост е причината која направи бројот на ХИВ позитивни девојчињата и младите жени во суб-сахарска Африка да е двојно поголем во споредба со нивните машки врсници.

За да се реши проблемот со „исчезнатите“ лица со ТБ – луѓе кои се водат како неоткриени, нетретирани и не-пријавени и кои можат да продолжат да ја пренесуваат болеста – каталитичката иницијатива на Глобалниот фонд пронајде дополнителни 920,000 пациенти со ТБ, во споредба со основната програма за 2015 година.

Во борбата против растечката отпорност на инсектициди, Глобалниот фонд спроведе нови мрежни комарци. Одговарајќи на заканата од зголемена резистентност на лековите во регионот на Голем Меконг, Глобалниот фонд ја започна втората фаза од својот најголем регионален грант, Регионалната иницијатива за отпорност на артемисин (РАИ), за да се забрза елиминацијата на маларија во регионот.

За да се направат здравствените програми одржливи и да се зголеми пристапот до квалитетна здравствена заштита, политиката за кофинансирање на Глобалниот фонд овозможи дополнителни 8,9 милијарди американски долари домашни инвестиции во здравството во периодот 2017-2019 година, а Глобалниот фонд инвестираше една милијарда американски долари за да помогне во градењето на одржливи системи зa здравство.

Додека партнерството на Глобалниот фонд продолжува да има огромно влијание, извештајот исто така покажува дека новите закани, вклучително и отпорност на дрога и инсектициди, и застојот на финансирање, го туркаа светот од траекторијата потребна за исполнување на целта за одржлив развој за ставање крај на епидемиите до 2030 година.

Извештајот со резултатите за 2019 година е објавен само три недели пред францускиот претседател Емануел Макрон да биде домаќин на Шестата конференција за надополнување на Глобалниот фонд во Лион 9-10 октомври. Глобалниот фонд се обидува да собере најмалку 14 милијарди долари за следните три години за да помогне во спасување на 16 милиони живот, да ја намали стапката на смртност од ХИВ, ТБ и маларија на половина и да изгради посилни здравствени системи до 2023 година.

Достигнувањата наведени во извештајот за оваа година се резултат на напорите на голем број на партнери што го сочинуваат партнерството на Глобалниот фонд, вклучувајќи ги и владите кои спроведуваат, мултилатералните агенции, билатералните партнери, групите на граѓанското општество, луѓето погодени од болести и приватниот сектор.

„И покрај нашиот голем напредок, предизвиците што ни претстојат бараат да соработуваме и координираме уште повеќе ако сакаме да ја достигнеме целта на SDG 3 за прекинување на епидемиите до 2030 година“, вели Сандс. „Ништо од ова не може да го постигне само Глобалниот фонд, но со заедничко работење можеме да успееме“.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.