Париз има сериозен проблем со крек

0

ПАРИЗ – „Тој копа во нечистотијата, обидувајќи се да најде крек што тој смета дека го закопал порано“, вели Сара Винет, работник во добротворната организација Шарона, гестикулирајќи кон осамен човек кој шушка низ грмушките на Жардин д’Еол . „Но, таму нема ништо. Тоа е само навика. Тие го нарекуваат „синдром на кокошка“. “

Стотици корисници на крек кокаин доаѓаат секој ден да се соберат во овој чуден, лиминален агол на североисток од Париз, тенок дел од паркот кој се протега на железничките пруги на само неколку минути пешачење од зафатениот транспортен центар на Гаре ду Норд и хипстерската хаута, за да добијат евтин фикс.

„Тоа е како затвор на отворено“, вели Винет, чиј тим обезбедува сè, од чисти материјали за пушење до совети за итно домување, при редовни посети на некои од жариштата во главниот град на Франција, претежно во 18 и 19 област, кои се познати за нивната голема имигрантска популација. „Ние се обидуваме да ги намалиме ризиците со кои се соочуваат и да го направиме животот малку полесен. Но, тоа е таква борба “.

Реалноста е дека Париз сè уште има сериозен проблем со крек, и покрај тригодишната програма на градот во износ од 9 милиони евра [7,7 милиони фунти] за „справување со проблемот со крек“ започната во мај 2019 година. Корисниците може да се најдат како пушат „caillou“, локален прекар за исклучително зависна.

Зошто кокаинот вреди 150 000 долари за килограм?

За повеќето корисници, сите пријатни ефекти се минливи и брзо им отстапуваат место на паранојата, вознемиреноста и страшното чувство на празнина. Некои од нив испуштаат исплашени врисоци или лежат неподвижно на земја. Многумина носат видливи траги на зависност ,испукани, изгорени усни, еродирани заби и шупливи образи. Други пешачат по десетици километри секој ден во потрага по пари за да купат нови дози.

„Со крек, можете да живеете како нормална личност некое време“, вели Jозеф, 34-годишен редовен на Жардин д’Еол. „Но, секогаш се борите да ја држите главата над водата и секогаш ве стигнува. Ништо во вашиот живот не е безбедно. Кога почина татко ми, ги потрошив парите од наследство од 150.000 евра за 9 месеци. Сега немам ништо “.

Многумина ја обвинуваат владата за „катастрофалната“ политика за дроги за моменталната состојба на работите. Активистите велат дека одлуката на француските власти пред две години да го расклопат озлогласениот Колин де Крак (Крак Хил) без решавање на основните структурни проблеми, го направи проблемот „толку акутен како никогаш “ и широко ги растера корисниците низ градот.

„Тоа ги поттикна на уште поголема претпазливост“, вели Елизабет Аврил, генерална директорка на добротворната организација за намалување на штети Гаја, со седиште во Париз „Колајн во никој случај не беше совршен, но барем сè беше на едно место. Фактот што тие се распространети сега, значи дека е уште потешко за нас да можеме да им пружиме рака и да им помогнеме “.

„Францускиот политички одговор на употребата на крек е премногу насочен кон криминализација и иселување на корисниците“, вели Jафрет-Рустид. „Недостасува јавно финансирање во програмите за социјално вклучување, како што е домувањето. Тоа е парадокс затоа што Франција е една од ретките земји што инвестираше многу во здравството поврзано со дроги, но во исто време ја криминализира употребата на дрога на начин што го попречува пристапот до здравствена заштита “.

 

Извор

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.