Новогодишен подарок, Тајланд ја одобрува медицинската употреба на канабисот!

0

БАНГКОК – Тајланд одобри канабис за медицинска употреба и истражување, ова е првата легализација на канабисот во регионот каде владеат најстрогите закони за дроги во светот.

Парламентот назначен од хунта во Тајланд, земја која до 1930-тите имала традиција да користи канабис за ублажување на болката и заморот, гласал за измена на Законот за наркотици од 1979 година, на дополнителна парламентарна седница која довела до пресврт на сметките пред Новогодишните празници.

“Ова е новогодишен подарок од Националното собрание за законодавство до владата и тајландскиот народ”, изјавил Сомхај Савангкарн, претседател на комитетот за изготвување на парламентарната седница на која била пренесувана и на телевизиските канали.

Додека државите од Колумбија до Канада веќе легализирале канабис за медицинска, па дури и рекреативна употреба, дрогата останува незаконска и табу тема во поголемиот дел од Југоисточна Азија, која има некои од најтешките казни во светот за прекршување на законот за дроги. Шверцерите кои што ќе биле фатени со канабис можеле да бидат предмет на смртната казна во Сингапур, Индонезија и Малезија.

Но, во Тајланд, главната контроверза за легализацијата вклучува барања за патент од странски фирми кои би можеле да им дозволат да доминираат на пазарот, што им отежнувале на тајландските пациенти да пристапат до лекови и тајландските истражувачи да пристапале кон екстракти од канабис.

“Ќе побараме владата да ги укине сите овие барања пред да стапи на сила законот”, изјавил Пантеп Пуапунгпан, декан на Институтот за интегративна медицина и стареење.

Некои тајландски застапници се надеваат дека одобрувањето ќе го отвори патот за легализација за рекреативна употреба.

“Ова е првиот чекор напред”, рекол Чокван Чопака, активист во Хајленд Мрежа, група за застапување за легализација на канабисот во Тајланд.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.