Нова вакцина против ХИВ: На илјадници луѓе ќе биде тестирана новата вакцина против ХИВ

0

Почнувајќи од септември, десетици илјади луѓе во Европа и во Америка ќе започнат со тестирање на експериментална вакцина против ХИВ. По скоро 40 години тестирање на повеќе од 100 различни експериментални вакцини, оваа нова дрога се чини дека ја зајакнува отпорноста кон ХИВ дури и до две години по администрацијата.

Пробата ќе се одвива во осум земји, ќе бидат вклучени 3.800 трансродови лица, како и мажи кои имаат секс со мажи. Половина од учесниците во студијата ќе добијат четири инјекции на вакцината во текот на една година а остатокот ќе добие плацебо. Самата вакцина е направена од хендикепиран студен вирус со синтетички ХИВ гени од соеви на вирусот кои се наоѓаат ширум светот.

 

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.