Нов филм: Зошто сакам правно да се регулираат дрогите?

0

По завршувањето на состаноците на ОН за политика на дроги оваа недела, Акцијата за сиромаштија во здравството прикажа нов филм “Зошто сакам правно да се регулираат дрогите?”.

Од ограничениот пристап до лекови до уништување на благосостојбата на сиромашните фармери, таканаречената “војна против дрогата” им штети на луѓето ширум светот – вклучувајќи и нанесување насилство и расизам кај маргинализираните заедници.

Ова е проблемот што е разгледан во нивниот филм:

Филмот, во режија на Андреј Дејвис од Кампања Филм бил снимен во фавелите на Сао Паоло. Обезбедува искрени сведоштва од луѓе директно погодени од неуспешната “војна против дрогата” во еден од најсиромашните градови во Бразил.

Приказната ја раскажува Марсио, кој опишува еден од клучните влијанија на забраната во неговата заедница: насилната и расистичка полиција насочена кон најсиромашните, уште полоши поради недостаток на државна поддршка и социјални услуги.

Искуството на Марцио се повторува во сведоштвата на луѓето ширум светот. Од Сао Паоло, Лондон, Бангкок и Куско. Додека ООН може да се чувствуваат отстранети од секојдневниот живот на луѓето, овој филм, според зборовите на засегнатите, истражува дел од штетата предизвикана од таканаречената “војна против дрогата”.

Марсио верува дека трговијата со дрога треба да биде законски регулирана. Регулирањето дроги ќе ги направи побезбедни и ќе го ограничи пристапот до нив. Тоа ќе го намали насилството и корупцијата со заменување на пазарот на дроги со оној кој ќе ги заштитува средствата за живеење и заедниците. Тоа значи дека парите потрошени за одржување на забраната може да бидат насочени кон здравствени и социјални услуги.

Извор

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.