Наркотици и авторитаризмот: документарен филм за војната против дрогата во Белорусија

0

Активистите од Легализирај ја Белорусија, кампања за граѓанско образование и застапување објавија документарен филм за застапување, “Наркотици и авторитаризам”, за војната против дрогата во Белорусија.

Филмот раскажува за практиката на спроведување на законот против дрога, условите во затворите, во казнено-поправните установи на Белорусија и предизвиците на секојдневниот живот со кои што се соочуваат поранешните затвореници и лицата кои употребуваат дроги.

Наркотици и авторитаризмот: документарен филм за војната против дрогата во Белорусија
2 април 2019 од страна на Пјотр Маркелалов

Криминализирањето на луѓето кои користат дроги, неможноста да се бранат себеси во судот и принудната работа во казнени кампови се директни манифестации на авторитарниот режим.

Општеството не го почитува правото на луѓето, нивната слобода на избор. Државната пропаганда, анти-научните информации и стереотипите ја нарушуваат идејата на луѓето за реалноста. Корисниците на дроги се нарекуваат “наркомани” и се третираат полошо од убијците.

„Единственоста на ставовите на државата и општеството за ова прашање доведува до масовно неконтролирано насилство на неспоредлив обем. Луѓето кои користат дроги се исклучително ранлива група во таква ситуација. Невини луѓе се осудени на години изолација во нечовечки услови. Мораме да го спречиме што е можно поскоро “, – Пиот Маркилау, еден од креаторите на филмот.

„Ако им дадете електрична енергија на дивјаците, допирајќи ја голата жица, ќе заклучат дека електричната енергија ги убива, електричната енергија е лоша, електричната енергија треба да биде забранета. Тие дури ќе создадат митови за ужасите на електричната енергија и храбри јунаци кои се борат со неа. Тие ќе ги пренесуваат овие приказни од генерација на генерација. Но, ако ги учиш дивјаците да користат електрична енергија, ако им објасниш што е, тие веќе нема да бидат дивјаци. Луѓето кои донесуваат одлуки изјавија дека психоактивните супстанции се зли. Тие ги забранија овие супстанции. И речиси никој не знае, што точно се овие супстанции, бидејќи тие се дури и забранети за истражување. Луѓето кои користат дроги се сметаат за криминалци”. – Џанис Боршч

„Желбата за забрана на психоактивни супстанци и и строго казнување на употребата на дрога е предизвикана само од недостаток на знаење и страв. Кога луѓето што донесуваат одлуки се однесуваат вака, тие изгледаат како дивјаци “. – Џанис Боршч еден од креаторите на филмот.

Објавувањето на филмот е темпирано да се совпадне со почетокот на пролетната сесија на белорускиот парламент. Декриминализацијата на мали количини, контролирани супстанции останува главната цел на застапување на Легализирај ја Белорусија. На истиот ден пред една година, активистите протестирале пред Собранието со транспарент “декриминализација”. Потоа, некои од нив биле уапсени и казнети.

Извор

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.