Малта нема да ги криминализира клиентите кои купуваат сексуална услуга

0

Предложен закон за декриминализација на сексуалната работа во Малта, кој нема да вклучува криминализација на клиентките за секс.

Парламентарната секретарка за еднаквост и реформи во Малта, Росијана Кутајар, изјавила дека таа нема намера да предложи криминализација на клиентите, т.н. нордиски модел, како дел од планираниот закон. „Припивањето на нордискиот модел е навреда за жените и ќе ја однесе нашата земја назад“.

„Верувам дека треба да се засноваме на искуствата на другите земји, но да го развиеме нашето законодавство, наместо да копираме еден или друг модел“, Кутајар.

„Еден дефинитивен принцип ќе биде декриминализација на сексуалната работа. Правната позиција на клиентот кој купува сексуална услуга ќе остане како што е денес, т.е. клиентот не би извршил кривично дело. Реформата исто така треба да воведе програма за помош на сексуалните работницки, кои се со позадина на социјални проблеми “.

„Можеме да затвориме око како ништо да не се случува или да го отвориме патот за опипливо дејствување. Го избирам второто. Ние нема да толерираме трговија со луѓе и експлоатација под никакви околности”, Кутајар

Извор

 

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.