ЛГБТИ организации ширум светот повикаа за декриминализација на сексуалната работа

0

Велингтон, 23 март – ЛГБТИ организациите ширум светот повикаа за декриминализација на сексуалната работа.

За време на последниот ден од Светската конференција на ИЛГА, која беше одржана во Аотеароа Нов Зеланд, активистите на ЛГБТИ во светот одлучиле да се справат со стигматизацијата на сексуалните работници, вклучително и во ЛГБТИ движењето.

Резолуцијата била усвоена на завршната седница на конференцијата и се спротивставува на сите форми на криминализација и законско угнетување на сексуалните работници – историски прв за Светот на ИГЛА, Меѓународното лезбејско, геј, бисексуално, транс и интерсексуално здружение.

“Со одобрување на оваа резолуција, нашата глобална ЛГБТИ фамилија гласно и јасно вели дека справувањето со насилството, криминализацијата и кршењето на човековите права против ЛГБТИ и сите сексуални работници мора да биде приоритет за нашето движење”, изјавила генералната секретарка на ИЛГА во заминување Рут Балдакино и Хелен Кенеди: ” Сексуалните работници на ЛГБТИ се составен дел од нашите заедници и движења и ги обликуваат клучните моменти во квир историјата: ние мораме да ги слушаме нивните гласови, да застанеме покрај нив и да ја продолжиме нашата борба против социјалната правда за сите”.

Загрижена од високите нивоа на прекршувања, насилство, дискриминација и исклучување со кои се соочуваат сексуалните работници, оваа глобална ЛГБТИ мрежа, која претставува повеќе од 1.500 организации од секој регион во светот, се приклучила на сè поголем број организации за човекови права, здравје и борба против трговијата со луѓе, сексуалната работа како работа и заштита на трудот на сексуалните работници и човековите права.

Светот на ИЛГА ја одобри резолуцијата на својата 30-та светска конференција, која се одржала во Аотероа Нов Зеланд – земја која декриминализирала сексуална работа во 2003 година, воспоставувајќи интегративна политика која им овозможува на сексуалните работници да го изберат местото, видот и начинот на работа, вклучувајќи го и правото на одбивање клиенти.

Ова било признаено како една од најдобрите практики за политика и закон за сексуална работа од страна на ООН и други меѓународни организации, како и женски организации во Нов Зеланд, вклучувајќи ја и Марионската женска социјална лига, најголемата женска организација во земјата.

Алан Хета Кливер, член на одборот на колективот на сексуалните работнички на Нов Зеланд, објаснува:
“Како млад сексуален работник бев уапсен и осуден за нудење на секс услуги и барам декриминализација на сексуалната работа. Вршејќи сексуална работа базирана на улица, моето здравје и безбедност честопати беа изложени на ризик и не можев да ја повикам полицијата за помош. Откако се вратив на сексуалната работа по долга пауза и по декриминализацијата, сега можам да работам во затворена просторија и да не бидам толку изложен на ризик. Знам дека полицијата ќе ми помогне, ако ми требаат. Покрај тоа, можам да пристапам до здравствена заштита и информации за моите права преку организации предводени од врсници како НЗПЦ. Правата на сексуалните работници се човекови права! ”

Една од групите за организирање на конференции, Тиуханвана Траст, се залага за истополови секс партнери – од кои некои се или биле сексуални работници. Основачот и претседател на Тиуханвана, Елизабет Керекере изјавила: “Непропорционален број сексуални работници се Маори, а многумина се истополови партнери. Ние ги поддржуваме правата на сексуалните работници да водат и да бидат вклучени во донесувањето одлуки во врска со нивниот живот, нивната благосостојба и нивниот сектор. Ние ја поддржуваме работата на НЗЦП и со нетрпение очекуваме да помогнеме да се даде живот на Светот на ИГЛА резолуцијата. ”

Сабрина Санчез, транс-жена, мексикански мигрант во Шпанија, основач на здружението за сексуални работници Отрас во Шпанија, истакнала: “Многу транс жени избегаат од насилство во нивните земји и мигрираат за да најдат безбедни места каде што можеме да бидеме без страв дека сме убиени за нашиот родов идентитет, израз или сексуална ориентација. Сексуалната работа често е единствената работа достапна поради рестриктивните политики за азил во глобалните земји во Северна Америка “.

Истражувањата покажаа дека меѓу 2,982 транс лица биле убиени помеѓу 2008 и 2018 година, 62 проценти чија професија била позната како сексуални работници. Резолуцијата Светот на ИГЛА признава дека голем број ЛГБТИ поединци влегуваат во сексуална работа поради трансфобија, бифобија и хомофобија, кои го ограничуваат пристапот до образование и други форми на вработување, а во исто време ја осудуваат криминализацијата на сексуалната работа, вклучително и криминализацијата на клиентите.

Лука Стивенсон, координатор на ИЦСРЕ, европска мрежа за сексуална работна од 100 организации додава:

“Зголемениот број земји во Европа и на глобално ниво го спроведуваат или разгледуваат спроведувањето на репресивниот шведски модел за криминализација на клиентите, игнорирајќи ги огромните докази дека сите форми на криминализација на сексуалната работа директно ја зголемуваат ранливоста на сексуалните работници на насилство, ХИВ и кршењето на човековите права . Го поздравуваме Светот на ИГЛА за слушање на гласот на сексуалните работници и благодариме за поддршката на нашите права преку декриминализација. “

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.