Кратка историја за жените и зависностите

0

Денес е Меѓународен ден на жените, март е историски месец за да се размислува за достигнувањата, правата и борбата на жените ширум светот.

1. Зависноста кај жените датира од 1782 година.
И покрај тоа што медиумите известуваат за овој проблем и здравствените работници се сконцентрирани на зависноста во последните 50 години, зависноста од дрога кај жените не е ново прашање, тоа е само ново за нив. Иронично нивните грижи дојдоа со страв и фрустрација поради неспособноста на нацијата да ја “победи” војната против дрогата. Уште во 1782 година, наводно, вообичаена практика била жените на островот Нантакет да земаат доза на опиум секое утро. Употребата на опијати од викторијански жени од висока класа била прифатена од нивните лекари и од општеството. Всушност, многу жени користеле наркотици како поприфатлива алтернатива на алкохолот. Порастот на потрошувачката на опијати во 19 век се должи на препишувањето и издавањето на легални опијати од страна на лекарите и фармацевтите. Жените почнале да ја прикриваат нивната употреба на дрога од семејството и пријателите во 1880-тите.

2. Жените зависници се повеќе се социјално стигматизирани со почеток во 1920-тите.
Во текот на 1920-тите жените корисници на супстанции се повеќе биле социјално стигматизирани и се соочиле со невозможна задача за одржување на нивната употреба на дрога или уште потешка задача да се ослободат од нивната зависност. Општеството почнало да ги гледа корисниците на супстанции како непродуктивни, ескаписти и себични.  Наместо да го користеле ова како начин да би генерирале сочувствителен третман, тие ја влошиле ситуацијата за корисници на супстанции и стигмата.

3. До 1990 година повеќето истражувања за употреба на супстанции се фокусирале на мажите.
Доколку се погледне низ историјата, поголемиот број на истражувања на тема дрога биле спроведени кај мажи.  Жените за разлика од мажите се соочувале со повеќе предизвици. Тие, исто така, развивале медицински или социјални последици од зависноста побрзо од мажите. Од бројните студии се покажало дека на жените им било потешко да се откажат од опијатите за разлика од мажите. Овие значајни разлики влијале врз третманот на зависност кај жените.

4. Жените кориснички на супстанци се претставени како жени кои што ги напуштале или повредувале своите деца

Како што сите знаеме, жените стереотипно се портретирани како мајки, чувари и негуватели во општеството. Затоа, тие носат товар што мажите не можат да го искусат. Сензационалните наслови историски покажале жени корисници на супстанции како лоши мајки и други неуспешни верзии на типичната жена. Меѓутоа, реалноста е дека голем број од жените кориснички на супстанци не се сите мајки. Други жени корисници на супстанции се извршни директори, независни, млади, стари, црни, бели, кафеави, бездомници, богати и сиромашни. Тоа влијаело на сите занимања, социоекономските класи и жените од целиот свет.

5. Третманот на жените може да биде неефикасен, освен ако не се осврне на комплексноста на животот на жените.

Традиционалните програми за лекување зависности биле направени врз основа на истражувања за зависности и мажи. Тие не ги земале предвид родовите разлики на жените. Обично, советниците за зависности се фокусирале само на самата супстанција. Тие не ги третирале другите фактори кои влијале на зависноста како траума, злоупотреба и насилство.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.