Канадската мрежа за ХИВ/СИДА доживеа неуспех за правата на затворениците – но борбата не е завршена!

0

Со разочарувачка одлука, Врховниот суд на Онтарио одби да открие дека програмата за размена на затворски игли (ПНЕП) што во моментот ја спроведува Правосудната служба на Канада (ЦСЦ) ги крши уставните права на затворениците, не успеаја да ги исполнат професионално прифатени стандарди за вакви здравствени услуги. Судот изјавил дека таквиот заклучок ќе биде преран, бидејќи искористување на тековната програма е само делумно завршена и програмата продолжува да се развива.

Судот призна дека кога Канадска правна мрежа за ХИВ/СИДА го започнала нивниот случај пред осум години – кога ЦСЦ имала целосна забрана за поседување стерилна опрема за инјектирање од страна на затворениците кои користат дроги, имало „привлечни уставни аргументи“ кои го поддржуваа пристапот до опрема за стерилно инјектирање како „основна здравствена заштита “, а ЦСЦ е законски обврзана да го обезбеди. За жал, судијата кој го сослушал случајот не обезбедил лек за решавање на ова негирање на опрема за стерилно инјектирање како повреда на правата на затворениците, и покрај тоа што ова е основно прашање од самиот почеток. Ова негирање е исто така тековен проблем во најмалку 75% од федералните затвори каде ПНЕП сè уште не е достапен.

Оваа постапка против ЦСЦ е започната во 2012 година од Канадска правна мрежа за ХИВ/СИДА, заедно со поранешниот затвореник Стив Симонс, затворениците со Акциска мрежа за поддршка на ХИВ/СИДА (ПАСАН), КАТИИ и канадската Абориџинска мрежа за СИДА (КААН),  за да сојузната влада да им обезбеди на затворениците ефективен, што значи лесен и доверлив – пристап до програми за игла и шприцови.

Судскиот случај е последниот катализатор за ЦСЦ да воведе ПНЕП, што одби да го прави под последователни влади и покрај долгогодишните препораки, вклучително и од сопствените стручни советодавни комитети и докази од Агенцијата за јавно здравје на Канада. Во мај 2018 година, под притисок на долгогодишна судска постапка, министерот за јавна безбедност се посвети на ЦСЦ да ја спроведе оваа програма во сите федерални затвори. Нашето постојано застапување исто така доведе до тоа ЦСЦ да направи некои измени од неговиот оригинален модел за да се намали одредени бариери за учество. Како што се признава денешната одлука, „првичната апликација, поднесена во 2012 година, покрена важни проблеми со затворот и јавното здравство и може да го натера ЦСЦ да ја спроведе [програмата]“ и „резултираше со одредени позитивни промени во дизајнот или работењето на [ програма]. ”

И покрај овие измени, тековната програма на ЦСЦ останува со сериозен недостаток, затоа што ја нарушува доверливоста на затворениците на различни начини. Во својот неодамна објавен извештај за 2019 година, Поправниот иследник на Канада ја критикувал имплементацијата на програмата, препорачувајќи ЦСЦ да ја преиспита програмата и критериумите за учество со цел „градење довербаи да побара меѓународни примери како да ја модифицира програмата за подобрување на учеството и ефикасност. ” ЦСЦ исто така не успеала да ги исполни сопствените ветени временски рокови.

Стив Симонс, ко-апликант во случајот е поранешен затвореник кој бил заразен со хепатитис Ц во федерален затвор откако цимерот затвореник ја користел неговата опрема за инјектирање без негово знаење. Реагирајќи на денешната одлука, Стив вели: „Кога бев внатре, бев шокиран кога видов како луѓето се инјектираат со користени, импровизирани лажички и ги споделуваа со другите. Беше толку небезбедно. Со години, ЦСЦ не успеа да обезбеди соодветен пристап до докажани програми за намалување на штетите. Со оваа одлука, јас сум загрижен дека затворениците ќе продолжат да немаат пристап до опрема за инјектирање, што значи дека луѓето ќе продолжат да споделуваат игли и лажици “.

Оваа одлука е неуспех за здравјето на затворениците, а исто така и за јавното здравство. Без програма што овозможува лесен, доверлив пристап до опрема за стерилно инјектирање, повеќето затвореници во Канада сè уште се изложени на висок и непотребен ризик од заразување со ХИВ, хепатитис Ц и други инфекции поврзани со крв. Затворениците исто така се изложени на ризик од други штети по живот од заедничка и повторно користена опрема за инјектирање.

Канадска правна мрежа за ХИВ/СИДА, ја повикува Владата на Канада да го заврши спроведувањето на ПНЕП во сите федерални затвори, без понатамошно одложување, ставајќи го достапен на сите затвореници и да ги отстрани карактеристиките на програмата што непотребно ја нарушуваат доверливоста на затворениците и со тоа програмата да ја направи во голема мера недостапна и неефикасна. Ова ќе ја намали размената на игли и последователното ширење на непотребни инфекции. Животите на затворениците би биле спасени.

 

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.