Изјавата на Дутерте дека користи канабис, не е шега

0

Претседателот Родриго Дутерте оваа недела изјавил дека користи канабис за да остане буден, особено за време на патување во странство. Дали агентите против дрога ќе се осмелат да нападнат во Малакасан, претседателската палата, сега кога нејзиниот станар призна дека употребува дрога?

Во говорот пред владините претставници, Дутерте се пожаллил на неговиот пренатрупан распоред за време на неодамнешниот самит на АСЕАН во Сингапур, каде што бил фатен како спие за време на работниот ден.

“Тоа е убивачка активност и мислам дека – мојата возраст, не сум толку погоден, бидејќи користам канабис за да останам буден”, изјавил Дутерте. Неколку часа подоцна, откако новинарите побарале од него да ја разјасни неговата забелешка, тој тврдел дека се шегувал, иако сигурно не личело на шега неговата изјава.

Но, несаканата шега на Дутерте не била смешна: бидејќи неговата “војна против дрогата” започнала во јуни 2016 година, полицијата и неидентификуваните напаѓачи убиле повеќе од 12.000 луѓе, главно невработени млади мажи. Полицијата ја заокружила бројката на 5.000 смртни случаи во она што тврдат дека се легитимни операции против дрогата. И додека повеќето жртви на “војна против дрогата” на Дутерте, наводно, користеле шабу (метамфетамин), многумина користеле или продавале канабис.

Канабисот е нелегален на Филипините, користењето од страна на Дутерте – без разлика дали станувало збор за шега или не – ја саботира неговата “војна против дрогата” и го изложува своето убиствено хипокризирање. Оваа ситуација претставува сурова навреда за повреда на жртвите и нивните семејства.

Ако Дутерте не се шегуваше, тогаш можеби тој би го поддржал глобалниот тренд за легализирање на употребата на канабис за да помогне во ублажување на здравствените состојби. Хјуман рајтс воч верува дека личната употреба на дрога, како прашање на индивидуален избор, заштитено со меѓународно право, треба да се декриминализира.

Можеби оваа епизода ќе го притисне Дутерте да го реализира своето лицемерие и да нареди на полицијата да престане да убива луѓе кои, како и самите, лично имаат корист од канабисот. Инаку, зошто агентите против дроги после оваа изјава не треба да тропаат на вратата во резиденцијата на претседателот Дутерте?

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.