Исландската влада предлага декриминализација на дрогите

0

Исландската влада предложи декриминализација на дрогите за лична употреба од страна на возрасните. Оваа недела започнала и вежба за консултации за да се измери јавното мислење за ова прашање.

Парламентарниот распоред на министерот за здравство за новата сесија на Алжинги вклучува нацрт-закон со кој се менува законот за дроги на Исланд. Предлог-законот предлага да се дозволи продажба и поседување на мали количини на моментално нелегални дроги за лична употреба.

Предлогот за нацрт-закон за промена на законот за дроги (65/1974), со кој се декриминализираат мали количини за лична употреба, бил додаден на веб-страницата за јавни консултации во Самарашгат. Според сегашниот закон, трговијата и поседувањето на сите количини на целата илегална дрога е казниво кривично дело. Тоа ќе се промени ако законот на Свандис Сваварсдотир помине во закон.

Во документот за Самарашгат се вели дека главните предложени измени се:

  • Трговијата со мали количини на дрога за лична употреба нема да биде кривично дело.
  • Министерот за здравство, според правилата, ќе одлучи кои количини од секоја дрога ќе се смета „за лична употреба“ врз основа на просечната лична употреба.
  • Полицијата повеќе нема да има право да одзема количини на дроги помали од утврдените граници на лица на возраст од 18 години или повеќе.

Во документот за консултации се вели дека последните децении се забележува глобално поместување на мислењето за дрогата и дебата за тоа дали т.н. војна против дрогата е корисна или не.

Корисниците на дрога се повеќе се гледаат како пациенти отколку како криминалци.

„Ефектот од оваа промена на мислењето се почувствува и овде во Исланд и декриминализацијата на личните износи беше широко дискутирана во општеството во последниве години“.

Коалицискиот договор меѓу сегашните партии во власта конкретно ги споменува превентивните мерки и јавното здравство, а во документот се вели дека е важно да се нагласи ограничувањето на штетата и намалувањето на обемот на проблемот со дрогата. Јавната консултација завршува преку Интернет на крајот на овој месец.

Фотографија:
Маниш Пангхаи-  Unsplash

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.