Имаш ли контрола?????!

0
1 Одиш на доктор за да му кажеш дека сакаш да се тестираш за хепатит Ц. По патот налетуваш на твојот дилер. Што ќе направиш?
А Веднаш ќе се „средиш“. Забораваш на докторот?
Б Прво ќе се „средиш“, па ќе одиш на доктор.
В Прво ќе одиш на доктор, а потоа ќе се „почастиш“.
2 Во последно време толку се „напушуваш“ со „кока“ што забораваш да јадеш. Панталоните ти се „см`кнуваат“. Што ќе правиш?
А Ќе најдеш нови панталони – не сакаш да изгледаш како „влечко“.
Б Ќе каснеш нешто пред да се „средиш“. Кога си „напушен/-а“ забораваш на сè.
В Додека „влечеш дим“, јадеш чоколада за да ја одржиш телесната тежина.
3 Се „спремаш“ да набавиш „роба“ и да се „средиш“, ама не пред да:
А си ги прибереш парите и да ги пикнеш в џеб.
Б оставиш дома дел од парите за да не ги потрошиш сите одеднаш.
В се преиспиташ себеси, да јадеш и да си купиш „карта“ за автобус.
4 Ти „улета“ добра доза „кока“. Што ќе правиш?
А Сè ќе испушиш одеднаш.
Б Ќе ја поделиш на два дела и ќе испушиш едно луле на лице место за да се опуштиш. Другиот дел ќе го зачуваш за дома, за да имаш и за подоцна.
В Одвај чекаш да се „средиш“, ама прво ќе побараш мирно и безбедно место за да уживаш на раат.
5 „Фрибејзингот“ е супер додека имаш кеш, тоа го знаеш. Што ќе направиш за да не паднеш „даун“?
А По последниот „дим“ ќе го допушиш она малку хашиш што го имаш одамна, а потоа ќе го прифатиш фактот дека нема „више“.
Б Ќе „кркнеш цела шака таблети“ што ти ги дал дилерот.
В Ќе „тркнеш“ до кооперација и ќе купиш неколку пива.
6 Треба да одиш на семеен собир. Што ќе направиш пред да појдеш?
А Ќе се „напукаш“ одеднаш со сите дроги што ги имаш. Роднините ти се „тупаџии“ и мора да се „стонираш“ за да издржиш во нивно друштво.
Б Ќе испушиш само еден џоинт. Не сакаш да се „стонираш“ зашто не сакаш да правиш глупости. Затоа ќе користиш со мерка.
В Воопшто нема да одиш кај роднините. Ниедна дрога не ти помага да се справиш со нив.
7 Ти снема кеш, а те тресе криза. Што ќе правиш?
А Ќе украдеш нешто. Не можеш да издржиш повеќе.
Б Ќе пробаш да „изгребеш“ пари во локалната кооперација со некоја срцепарателна приказна.
В „Заебано“ е, ама ти не си лигуш. Ќе почекаш да помине кризата.
8 Времето меѓу два „хита“:
А е колку што е можно пократко.
Б зависи од квалитетот на „коката“.
В трае околу пола „саат“. Потоа повлекуваш уште еден „дим“.
9 Тукушто набави нешто што ќе те крене. Што ќе правиш?
А Ќе одиш на некое пријатно и мирно место.
Б Веднаш ќе почнеш со „фрибејзинг“, пушење и „пукање“.
В Ќе правиш „фрибејз“ кај што нема полициски камери.
10 Ти „збоктиса“ од дроги. Бараат преголемо посветување и затоа:
А засекогаш ќе се откажеш од дроги.
Б ќе се преселиш и со тоа ќе се среди сè.
В ќе намалиш со користење дроги.
Помалку од 18 поени – Почетничко ниво
Имаш уште многу да учиш како да се воздржиш од дроги. Имаш добри намери, ама совршенството треба да го потврдиш во практика. Нека не те разочарува твојот резултат. Поработи на себе и повтори го тестот за неколку недели.
Од 18 до 24 поени – Напредно ниво
Ти си на вистинскиот пат. Некогаш вистински господариш со дрогите, а друг пат и не толку успешно. Подразмисли малку за тоа кога ќе изгубиш контрола за да можеш да се справиш со дрогите. Го имаш тоа во себе и затоа потпри се на него!
Од 24 до 30 поени – Мајсторско ниво
Одлично се справуваш со употребата на дроги и знаеш што правиш. Продолжи така и сподели го знаењето со пријателите. Другите можат да учат од тебе и затоа можеш да се гордееш со себе.
Јасперине Шуп и Жано Шмит
Преземено од:
Mainline, Issue 3, 2008
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.