Хрватска се спрема за легализација на конопот

0

Ниту едно лице не починало од предозирање со природен коноп, изјави поранешната министерка на СДП од Хрватска – Мирела Холи.

Во последниве години, ХДЗ ги смени своите ригидни погледи кон конопот, но сè повеќе сметаат дека декриминализацијата не е доволна. Една од нив е претседателката на Советот за зелен развој на СДП Мирела Холи, која на РТЛ Директ, најавила дека предлог законот оди на јавна расправа во рок од една недела и предвидува целосна легализација на канабисот.

“Ги покануваме сите заинтересирани да учествуваат на јавната расправа. Тој предвидува целосна легализација и либерализација на конопот, што значи дека целосно предвидува искористување на целиот потенцијал на конопот за економски, рекреативни и медицински цели “, Холи.

„ Ние предлагаме хибриден модел на државната агенција да одржува висок квалитет на пазарот. Кога станува збор за употреба на коноп за рекреативни цели, тоа е дека секое возрасно лице може да порасне до девет женски растенија во полн цут со висока содржина на TХЦ за нивните потреби. ”

„Конопот има голем економски потенцијал и имајќи го предвид неговиот висок квалитет во однос на чиста почва и до четири пати поголем капацитет за апсорпција на СО2, тој е исто така важен во борбата против климатските промени. Економските придобивки се огромни, како за развојот на науката, употребата за козметика, хартијата … ” –  Холи.

Искуството на другите земји покажува дека сè уште постои црн пазар, но затоа потребна е државна регулатива за да се минимизира црниот пазар.  Проценките се дека во Канада и САД годишната заработка е околу 43,7 милијарди американски долари.

Многумина сè уште се прашуваат дали Хрватска е сè уште конзервативно општество за овој потег, но Холи одговара: „Кога започнав да зборувам за тоа пред неколку години, реакциите беа ужасни, но работите се променија. Луѓето треба да бидат едуцирани и потоа да ги променат ставовите. Никој не умрел од преголема доза на природен коноп, но има големи предрасуди кои се мотивирани од интересите на одредени групи и индустрии.

Извор

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.