HR19 оваа година во Португалија

0

Меѓународната конференција за намалување на штети од дроги, се одржува на секои две години во различен град, привлекува околу 1.000 меѓународни делегати и се одржува во речиси секој регион во светот. Од првата конференција во 1990 година, таа стана фокусна точка за споделување знаења, вмрежување и промовирање на добри практики базирани на докази во полето на намалување на штети. Делегатите вклучуваат здравствени работници од фронтот, истражувачи, креатори на политики, политичари, претставници на ОН, луѓе кои користат дрога и луѓе кои работат во кривичната правда.

HR19 ќе биде најголемиот меѓународен настан за намалување на штетните последици во 2019 година, со кој ќе учествуваат над 1.000 луѓе од целиот свет кои работат во срцето на намалување на штети и политика за дрога. Во текот на четиридневните презентации, работилници, филмови, мрежни настани и многу повеќе, конференцијата ќе ја продолжи својата историја за обезбедување на динамичен форум за споделување на најновите истражувања и дискусии за најдобра пракса во користењето дроги, намалување на штети и човекови права.

Дваесет и девет години по првата меѓународна конференција за намалување на штетите, посебно значење е времето и локацијата на HR19. Светската дебата за дрогата и намалувањето на штетите драстично е променета од 1990 година. Многу влади сега отворено ги признаваат недостатоците на казнените закони за дрога, а некои се движат кон реформи, вклучувајќи го и спроведувањето на ефективни мерки за намалување на штетите кои спасуваат животи. Португалија е на чело на ова – режимот за декриминализација на земјата, имплементиран во 2001 година, често се прославува како пример за заштита на здравјето и човековите права на луѓето кои користат дроги.

И покрај напредокот во глобалната дебата, реформите на многу места остануваат далеку. HR19 ќе биде единствена можност да се научи од прва рака за јавното здравје и за напредокот на правата направени според модел на Португалија. Темата на конференцијата, “Луѓето пред политиката”, ќе ги поддржи сите активности на #HR19 и ќе ја нагласи важноста на јавното здравство и животот на луѓето пред политичката идеологија.

Регистрација на овој ЛИНК.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.