Хемсекс и градот

0

По повод Глобалниот ден на кампањата Поддржи, не казнувај, во текот на месецот на  Гордоста, Ре Генерација (Re Generation) организираше прикажување на филмот „Хемсекс и градот“ во Белград. Филмот е продуциран со поддршка на мрежата на Drugreporter за видео застапување. Погледнете го видеото и прочитајте го извештајот на Ирена Молнар!

Овој краток документарен филм премиерно бил прикажан на Меѓународниот филмски фестивал за намалување на штети од употреба на дрога во април годинава во Португалија. Изработен е во рамките на јавната кампања за застапување на Ре Генерација, со цел подигнување на свеста за проблемите со психоактивните супстанции. Бидејќи сцената на белградскиот хемсекс е во пораст (прочитајте повеќе за хемосексот овде!), и сè повеќе луѓе го практикуваат, случаевите на предозирање и сексуални напади се почести.

Со овој настан по повод одбележувањето на Меѓународниот ден против злоупотреба на дрога и недозволена трговија со луѓе, тие сакале да ја подигнат свеста и да направат отворен и безбеден простор за луѓето кои се занимаваат со хемсекс, да поставуваат прашања, да разговараат за нивните искуства и да побараат какви било совети што им се потребни.

Извор

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.