Глобалниот фонд аплаудира на значителната поддршка од Ирска

0

АДИС АБАБА, Етиопија – Глобалниот фонд ја поздрави Ирска за изјавата дека ќе го зголеми својот придонес во Глобалниот фонд за најмалку 50 отсто за ставање крај на епидемиите на СИДА, туберкулоза и маларија.

Ирскиот министер за деца и млади, Кетрин Запоне, ја објави посветеноста на Ирска на состанокот за лидерство во Африка во Адис Абеба, истакнувајќи ја силната поддршка на Ирска како една од основачите на Глобалниот фонд во 2002 година.

Питер Сендс, извршен директор на Глобалниот фонд, го пофали водството на Ирска како позитивен пример: “Ирска ја интензивира борбата и многу ги охрабруваме тие да го отворат патот за другите партнери да ги зголемат своите заложби”.

Најавата следеше по започнувањето на шестото надополнување на Глобалниот фонд на нејзиниот подготвителен состанок во Њу Делхи, Индија, каде лидерите и глобалните здравствени организации ветија колективна акција за зајакнување на борбата против СИДА, туберкулоза и маларија.

Зголемувањето на придонесите за најмалку 14 милијарди долари за наредниот тригодишен период ќе се помогне да спаси 16 милиони животи, да ја намали стапката на смртност од ХИВ, туберкулоза и маларија на половина и да изгради посилни здравствени системи до 2023 година.

Луксембург го направи првиот залог за шестото надополнување на Глобалниот фонд, најавувајќи посветеност на Глобалниот фонд од 9 милиони евра, што е зголемување за 11 отсто во текот на последниот период на надополнување.

Ирска додели 30 милиони евра во Глобалниот фонд во петтото надополнување, со што вкупниот придонес на Глобалниот фонд изнесуваше 213 милиони евра.

Откако започна партнерството на Глобалниот фонд,  истото има исклучително влијание со тоа што повеќе од 27 милиони животи се спасени, а бројот на луѓе кои умираат од СИДА, туберкулоза и маларија е намален за една третина. Глобалниот фонд ова го успева заедно со разновидни партнери, вклучувајќи ги билатерални партнери, мултилатерални и технички агенции, компании од приватниот сектор, фондации, земји за имплементација, групи на граѓанското општество и луѓе погодени од болестите.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.