Европската недела на тестирање за ХИВ

0

Денеска почнува Европската недела на тестирање за ХИВ, која ќе трае до 30-ти ноември.

Европската недела на тестирање е меѓународна кампања која ги потткинува партнерските организации во заедницата, здравствената заштита и државните институции низ цела Европа да се обединат една недела за да ги зголемат напорите за тестирање и да ја промовираат свеста придобивките од раното откривање на хепатитис и ХИВ тестирањето.

Оваа иницијатива бележи значителен напредок од својот почеток од 2013 година и е препознатлив меѓународен настан на кој што учествуваат стотици организации секоја година.

Секоја организација доброволно го организира своето време за да ги спроведе активностите во текот на неделата на тестирање и создава неверојатни прикази на заедничките напори за зголемувањето на свеста за тестирање на сите организациски нивоа.

Сега во својата шеста година, по четврти пат како е вклучено тестирањето за хепатитис, а Европската недела на тестирање ќе се одржи од 23-30 ноември 2018 година.

Оваа година повторно ХОПС се вклучува со активности!

Во рамки на тековната Европска недела на тестирање за ХИВ,  во дневениот центар „Дуња“ во Кисела Вода, тел: 02 3 130 058  ќе се одвиваат следните активности:

  •  На 26ти и 28ми ноември ќе се одржат креативни работилници на темата ХИВ.
  • Од 10:00 до 13:30ч клиентите ќе имаат можност да се тестираат за ХИВ.
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.