Експерт во Велика Британија ја напушта комисијата за дроги поради политичко вмешување

0

Експерт за казнено право во Велика Британија го напушта Советодавниот совет за злоупотреба на дроги, тврдејќи дека политичкото мешање во процесот на именување членови, ја поткопува независноста.

Професорот Алекс Стивенс, постар член на Советодавниот совет за злоупотреба на дроги (ACMD), поднесе оставка поради наводното „политичко проверување“ на членовите на комисијата од страна на владата. Оставката доаѓа неколку месеци откако министерката за криминал Викторија Аткинс ставила вето на назначувањето на Нијам Иствуд, извршната директорка на организација за намалување на штети од дроги Release, откако владата открила дека таа претходно ги критикувала Министерството за внатрешни работи и повикала на реформа во политиките на дроги.

Стивенс рекол дека знаел за барем уште едно друго лице на кое му било забрането да служи во советот по проверка на владата, во услови на растечки повици за фундаментално нов пристап кон политиката за дроги.

„Јас поднесов оставка заради мојата загриженост во врска со политичкото проверување на потенцијалните членови на ACMD“.

„Овие беа подигнати на состанокот во април, каде што побарав министерот да обезбеди информации за тоа колку лица биле исклучени од службата на комисијата. Исто така, побарав дополнителни информации за тоа од што се состои процесот на проверка “. – Алекс Стивенс

Стивенс, професор по казнено право на Универзитетот во Кент, изјавил дека информациите не се дадени и не верува дека нема да се повтори. Тој го критикувал процесот на проверка, при што кандидатите не биле известени дека ќе бидат проверени.

„Политичкото ветирање фундаментално ја нарушува независноста на советот“, – Стивенс.

Ова не изгледа компатибилно ако министрите ги исклучат оние што не се согласуваат со нив “.

Во јуни се појави дека Иствуд беше блокирана да служи на ACMD од Аткинс. Иствуд во повеќе наврати повикувала на законски алтернативи поврзани со криминализација на корисниците на дрога и воведување простории за безбедно инјектирање на дроги.

Гардијан е во контакт со две други лица кои тврдат дека биле блокирани да служат на ACMD откако првично биле препорачани.

Сепак, владата е под притисок да усвои пристап заснован врз докази за политика за дроги. Смртните случаи поврзани со дрога се искачиле на рекордни 4,359 минатата година од 1.496 во 2012 година и има поголем фокус на поддршката заснована на апстиненцијата, во услови на постојани намалувања на буџетите за третман. Стивенс вели дека владата ги игнорирала советите на ACMD за тоа како да се намалат смртните случаи и покрај прифаќањето на голем број препораки во 2017 година, осум месеци по објавувањето на извештајот за коавтор.

„Владата ја прифати препораката да се одржат инвестирањата за терапиите со супституција со опиоид, но ние сепак забележавме значителни намалувања“, – Стивенс.

„Но, јас не поднесов оставка затоа што министрите игнорираат совети, тоа е нивно право, но затоа што ACMD не е повеќе независно тело, што беше кога се приклучив на тоа. Тоа значи дека веќе не можам да бидам дел од советот “.

Шест владини советници за дрога поднесоа оставки во знак на протест откако проф. Дејвид Нут бил  принуден да се повлече од функцијата претседател на ACMD во 2009 година. Тој ги имаше обвинето министрите за „девалвирање и искривување“ на доказите за време на прегласувањето на канабисот како лек од класа Б.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.