Дутерте: Групите за човекови права имаат за цел да ја уништат Владата

0

МАНИЛА, Филипини – Претседателот Родриго Дутерте ги обвинил групите за човекови права дека сакаат да ја уништат владата, бидејќи наводно сметале дека неговата администрација е нивниот непријател.

Во неговиот говор во градот Димасалагн во Масбате, Дутертре остро ги осудил групите за човекови права поради бруталното силување или убивање на деца од страна на криминалци и зависници од дрога.

“Беа нарушени човековите права! Тоа е проблем, никогаш не слушнав нито од групите кои се борат за човекови права да проговорат за овој проблем”, рекол тој.

“За вас, борците за човекови права, сметате дека владата е ваш непријател, вие сакате да ја уништите владата” исто така додал тој во својот говор.

Различни групи за човекови права, вклучувајќи ја и Комисијата за човекови права, ја осудиле бруталната војна на Дутерте за дрога, која ги одзеде животите на речиси 5.000 Филипинци, меѓу нив најголем процент биле сиромашни луѓе.

Претседателот им возвратил на групите за човекови права, велејќи дека тие, исто така, требало да го осудат убиството на невини луѓе од страна на криминалци.

Робови на Шабу

Според Дутерте, многу Филипинци станале робови на илегалните дроги.

“Тие се робови на дрога наречена шабу. И тоа им е потребно секој ден. На крајот од денот, тие стануваат нејасни “, рекол тој.

Тој го повторил признанието дека погрешил што дал ветување дека ќе стави крај на заканата од наркотици во земјата во првите три до шест месеци на функцијата.

“Кога ќе ја уништите мојата земја тоа ќе биде крајот. Јас нема да барам прошка од вас”, рекол Дутерте.

Но, тој брзо кажал дека неговите остри мерки против илегалните дроги ќе продолжат да бидат немилосрдни.

Тој изјавил и дека нема да се извини за својата не-бесмислена војна против дрогата.

“Нема да ви се извинувам! Веќе ви напоменав да стоите подалеку од дрогата”, изјавил Дутерте на крајот од својот говор.

Извор

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.