Доктор препишувал ЛСД за оние кои што умираат

0

Докторката Ира Бијок (67), основач и директор на Свети Џонс, Институт за здравје за грижа на луѓе во Торанс, Калифорнија велела дека Конфучије бил во право кога велел дека слободата започнува тогаш кога работите биле нарекувани по нивните вистински имиња.

Таа велела дека секој еден ќе дојде на крајот, но тоа не значи дека морало да има бавна и болна смрт. Таа имала пациенти кои што рекле дека подобро би се чувствувале кога некој би ги бутнал по скали. отколку да требало да престојуваат во некој дом за стари кои што не нудел квалитетни услуги за заштита на старите лица.

Истражувањата покажале дека околу 25 проценти од трошоците на Медикер биле давани за грижа на луѓето во последната фаза од животот – што би додало 175 милијарди долари минатата година. Оваа бројка им влегла како трн на политичарите кои што се занимаваат со трошоци. Сето ова изненадување го предизвикало Боб да го сврти погледот кон сегашната состојба на лекарите со помош на правни лекари: Калифорнија, Колорадо, Областа Колумбија, Хаваи, Монтана, Орегон, Вермонт и Вашингтон.

“Јас сум дете на 60-тите години. И постојат легитимни медицински помагала како употреба на психоделици кога зборуваме за проблеми со благосостојба на крајот од животот. Со цел да се олесни болката и да се создаде удобност, постои и легална употреба на психоделиците како додаток на терапијата. Ова не е само за да се избегне страдањето, еден ден сите ќе умреме. Ние најдобро го правиме тоа што најдобро можеме” вели др Бијок.

Бијок и ад хок група на аналогни експерти ги предложиле следните совети за јавна политика за да се подобри грижата за лицата кои се во последната фаза од животот:

  • Подигнување на стандардите за обука на лекари, медицински сестри и сојузни лекари во геријатриска, палијативна нега и сродни теми.
  • Воспоставување на минимални програмски стандарди за “палијативна нега” (дисциплини, персонал, услуги, часови).
  • Советување за палијативна нега пред операција со висок ризик или третмани со низок принос за пациенти со напредна возраст или физиолошка слабост.
  • Елиминирање на условот да се отстапи третман на болеста да се добие грижа за хоспис за удобност, квалитет на животот и поддршка на семејството.
  • Долгорочна нега: Потребно е соодветно екипирање на медицински сестри и помошници.
  • Долгорочна нега: Потребни се плати и надоместоци за работниците на ниво на помошници.
  • Годишно ги одземаат лиценците на домовите за старечки домови во најниски 10 проценти од резултатите за квалитет и резидент.
  • Доделување на нови лиценци само на старечки домови кои се квалификуваат како модели на стаклена градина.Извор
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.