Новости

Македонија
Кофеин

Кофеин (1,3,7-триметилпурин-2,6-дион) е стимуланс на Централниот нервен систем (ЦНС) од ксантинска класа алкалоиди. Кофеинот е легална, најраспространета, и најчесто употребувана психоактивна…

Македонија
Кетамин

Кетамин (RS)-2-(2-Chlorophenyl)-2-(methylamino) cyclohexanone е синтетски халуциноген и дисоцијактивен анестетик со широка примена во хуманата и ветеринарната медицина, за воведување и одржување…

1 74 75 76 77 78 93