Новости

Македонија
Хероин

Хероин – Диацетилморфин (хорс, роба) е моќeн полу-синтетски опиоид добиен по хемиски пат од морфиумот. Англискиот хемичар Алдер Врајт (C. R.…

Македонија
Кофеин

Кофеин (1,3,7-триметилпурин-2,6-дион) е стимуланс на Централниот нервен систем (ЦНС) од ксантинска класа алкалоиди. Кофеинот е легална, најраспространета, и најчесто употребувана психоактивна…

1 73 74 75 76 77 92