Аргентина ќе дозволи продажба на канабис и одгледување во домашни услови

0

Почнувајќи од оваа среда, Аргентина ќе дозволи домашно одгледување канабис и продажба на масла од канабис и топици во аптеките, што досега не било во законите за канабис.

Пациентите кои користат канабис, исто така, сега ќе имаат пристап до нивниот лек бесплатно. Оваа нова регулатива ја изготви аргентинскиот министер за здравство и други клучни чинители и претставува огромен чекор напред за корисниците на канабис во Аргентина.

Во средата, министерот за здравство се состанал со клучните актери за да затвори детали за нацрт регулативата што ќе овозможува домашно одгледување канабис и производство на масла и топици од локалните аптеки, кои потоа можат да се продаваат на квалификувани пациенти. Факундо Гаретон, директор на YVY Life Science, медицинска компанија за канабис од соседната земја Уругвај, рече дека ова е огромно за земјата, која до сега се занемарува како жариште за канабис.

„Да се знае дека канабисот може да ги олесни страдањата на многу луѓе и да не се стори ништо за тоа, тоа е вистинското злосторство“, – Факундо Гаретон, директор на компанијата за канабис YVY Life Sciences во Уругвај и поранешен претставник на Домот за аргентинската провинција Тукуман.

„Добрата регулатива ќе помогне да се знаат потребите на секоја личност, што да се купи, каде да се купи, а во исто време да се контролира и квалитетот на производите. Се надеваме дека ова е почеток на патот кон целосно регулирање на целиот ланец на снабдување “.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.