Активист од Глазгов, Питер Крикант обвинет за активности со комбето за безбедно инјектирање на дроги

0

Полицијата е критикувана за обвинение на активист во конвертираниот минибус кој работи како безбедно место за инјектирање за луѓето кои користат дрога во Глазгов.

Питер Крикант е обвинет за попречување на службениците кои биле назначени да го следат мобилниот објект во центарот на градот Глазгов. Полицајците се обиделе да влезат во комбето за да пребараат тројца корисници на дрога кои подоцна се согласле да бидат претресени и не е пронајдена дрога.

Крикант, чија работа полицијата ја толерирала скоро два месеци, го обвинила Крикант дека е обвинет за прекршување на Дел 23 од Законот за злоупотреба на дрога.

Крикант: „Изненаден сум од ова бидејќи минуваа редовни полициски патроли и разговарав со полицајците и беше очигледно дека тие немаат намера да апсат претходно. Ми се чини дека дојде до промена на ставот и би бил заинтересиран да знам што го предизвика тоа“.

Крикант ја започнал својата мобилна просторија за безбедно инјектирање во септември за да ги одврати луѓето кои инјектираат дрога од инјектирање со заеднички игли во улички и други јавни места. Неговите постапки се технички незаконски, но до сега полицијата му дозволувала да работи секој петок. Разбирливо е дека две единици и еден наредник биле пренасочени од Високиот суд во Глазгов да го следат комбето на улицата Парни. Областа ја посетуваат луѓе кои употребуваат дроги, а некои од нив престојувале во близина.

Крикант планира да продолжи да ја обезбедува неделната услуга и покрај неговото апсење. Една недела претходно, волонтерите во комбето спасиле животот на еден човек, откако им било кажано дека се предозирал во близина. Доброволец администрирал инјекција со налоксон и човекот се освестил пред да биде пренесен во болница.

Поранешниот пратеник од Лабуристичката партија, Пол Свини кој волонтирал во комбето ги критикувал полициските постапки: „Би бил многу заинтересиран да знам зошто полицијата на Шкотска избра да ја преземе оваа акција сега и какви разговори се одвиваат во позадина. Ова е деструктивно и контрапродуктивно и ги тера ранливите луѓе назад во валканите улички. Наредбата полициски службеници да го следат ова комбе е губење ресурси, особено кога другите сили во Англија преземаат прогресивни иницијативи за да им помогнат на луѓето кои употребуваат дрога.”

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.