MindMed го започна првото клиничко испитување со комбинирање на МДМА И ЛСД

0

Р.Рахн, техничар чија компанија помага во финансирањето на првиот центар за психоделична медицина во Њујорк, ги поминал средните години од изминатата деценија водејќи успешен стартап, додека неговиот живот тивко се распѓал поради депресијата со која се борел. Неговиот живот навидум изгледал во ред но тој се борел, не можел да заспие без да се напие цело шише вино или пак да искочи без да земе кокаин, се додека некој пријател не му препорачал печурки и ЛСД за лечење на депресијата.

Ран вели дека, за него, психоделиците ги отвориле очите кон изворот на неговата депресија, вознемиреност и злоупотреба на супстанции: неговата мајка. „Ја открив мртва на одмор во Доминиканската Република како осумгодишно дете“, рече тој. Претходно не му паѓаше на ум дека ова може да се однесува на неговите проблеми. „Мислам дека веројатно ја преболев траумата, но она што не го преболев беше вината“.

Сега Ран е ко-основач на MindMed, стартап компанија која развива психоделични дроги за лекување на ментални болести и зависност. Во теорија, ваквите дроги ветуваат затоа што може да се администрираат на ограничен курс („како антибиотици“), во координација со терапија со разговор.

20 јануари 2021 година / PRNewswire / – MindMed (NEO: MMED), (OTCQB: MMEDF), (DE: MMQ), водечка биотехнолошка компанија за психоделична медицина, објави почеток на првото клиничко испитување за мерење и проценка на MДМА и ЛСД во комбинација.

Студијата е спроведена во Универзитетската болница Базел Лаехти лабораторија, во Базел, Швајцарија. Администрирање во комбинација со ЛСД, МДМА може да ги зголеми позитивните субјективни ефекти на дрогите, вклучително и позитивното расположение и емпатија и да ги намали негативните емоции и вознемиреноста што понекогаш се поврзани со ЛСД, создавајќи севкупно попозитивно искуство.

MindMed презема клиничко испитување во фаза 1 за да процени дали MДMA, кога е избалансиран и се користи во комбинација со ЛСД, може да помогне во неутрализирање на некои од познатите потенцијални непријатни ефекти на ЛСД кои се јавуваат во терапија или клинички услови. MindMed е заинтересиран да разбере како да се балансираат и MДМА и ЛСД на кохезивен начин, и да се создадат подобри резултати кај пациентот и да се развијат понапредни терапии со психоделична помош. Студијата се очекува да трае околу една година за да се заврши.

Претседателот на MindMed, д-р Мири Халперин Вернли додаде: „Верувам дека кога ЛСД и МДМА ќе бидат земени заедно, тие имаат исклучителен потенцијал да отворат прозорец во нашиот ум што ќе го разбуди на нови нивоа на свесност со промена на флуидноста на државата од свест, засилување на промените во перцепциите, олеснување на емоциите, и стимулирање на нивото на размислувањата. Тоа е како порта кон мултидимензионален универзум. ”

ЛСД во други фази и клинички испитувања покажаа акутен субјективен ефект врз стимулацијата на рецепторот на серотонин 5-HT2A, што доведува до растворање на егото и невропластичност. Се смета дека овие својства на ЛСД имаат терапевтски ефекти врз пациентите кои страдаат од ментални нарушувања. Меѓутоа, во некои случаи може да се појават непријатни ефекти во терапијата, предизвикувајќи вознемиреност кај субјектот преку акутна анксиозност.

Повеќе детали за клиничкото испитување може да најдете тука: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04516902

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.