63-та седница на Комисијата за наркотични дроги

0

Виена (Австрија), на 2 март 2020 година започна 63-та седница на Комисијата за наркотични дроги (ЦНД) и ќе трае до 6 март. Таму имаме и наши претставници Влатко Деков и Богдан Колев, каде ќе го водат настанот “Превенција без граници”. Македонија првпат оваа година има ваков свој настан.

Седницата започна со повик за конкретен напредок во зајакнувањето на одговорите на светскиот проблем со дрогата. Гада Вали се обрати пред Комисијата за прв пат како извршен директор на Канцеларијата на ООН за дрога и криминал (УНОДЦ), истакнувајќи ја вредноста на виенскиот дух на консензус: „Секоја земја, секој регион се соочува со уникатни предизвици и контексти, но работејќи преку разминување ставовите, да се најде и прошири заедничката основа, останува суштинска основа за ефективно дејствување за да се направи разлика на теренот “.

Амбасадорот Манзур Ахмад Кан од Пакистан е претседател на 63-та седница. На отворањето на седницата се обрати и Корнелис де Јончеер, претседател на Меѓународниот одбор за контрола на наркотици и беше претставена видео-порака од Тедрос Аданом Габриезус, генерален директор на Светската здравствена организација.

Г-ѓа Вали, која служеше како министер за социјална солидарност на Египет до декември 2019 година, донесе свое искуство како шеф на делегацијата на Египет во Комисијата, истакнувајќи ја улогата на централното тело во светот за креирање политики во врска со проблемите со дрогата во движечките активности на УНОДЦ да ги поддржуваме земјите-членки со „директно и реално влијание врз животот на луѓето насекаде. Сега сум горд што сум повторно тука, но овој пат како извршен директор на УНОДЦ и член на семејството на ООН, во 75-та година на Обединетите нации , на почетокот на Декадата на акција за да се постигнат целите за одржлив развој “.

Резолуциите што ги разгледува Комисијата се однесуваат на теми, вклучително и партнерство со приватниот сектор и подобрување на прибирањето и анализата на податоците за зајакнување на одговорите засновани врз докази на светскиот проблем со дрогата; вклучување на младите во напорите за превенција на дроги и обезбедување на пристап и достапност на контролирани материи за медицински и научни цели, како и промовирање на алтернативни развојни пристапи кон нелегално култивирање на земјоделските култури.

На 63-та сесија учествуваат повеќе од 1.100 учесници од 131 земја, 17 меѓувладини организации, 97 граѓански организации и научна заедница. Некои регистрирани учесници го откажаа патувањето заради продолжување на глобалниот развој околу Коронавирус (СОВИД-19). За Виена во моментов не постојат ограничувања за настани или општо патување. Ситуацијата се следи и се преземаат сите мерки на претпазливост на здравјето, по упатството на Светската здравствена организација и властите на земјата домаќин.

На овој линк можете да ги следите сесиите во живо.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.