4 терминално болни Канаѓани одобрени за третман со псилоцибин

0

Министерот за здравство во Канда, Пети Хајд, одобри псилоцибинска терапија  за четворица канаѓани кои се борат со неизлечив карцином. Овие пациенти ги означуваат првите јавно познати лица кои добија законско изземање од Канадскиот закон за дроги и  психоделични супстанции за пристап до психоделична терапија и први познати пациенти кои легално користат псилоцибин откако соединението стана нелегално во Канада во 1974 година. Одлуката доаѓа по над 100 дена чекање на одговор.

Истражувањата кои ги следат ефектите на психоделичниот лек откриле дека тој има потенцијал да обезбеди долгорочно олеснување за борби во менталното здравје како што се вознемиреност и депресија, особено кај оние кои примаат палијативна нега заради терминална дијагноза.

„Би сакал лично да се заблагодарам на Министерот Хајду и екипата во Канцеларијата за контролирани супстанции за одобрување на мојот дел, 56 изземање. Ова е позитивниот резултат што е можен кога добрите луѓе покажуваат вистинско сочувство. Јас сум многу благодарен што можам да продолжам напред со следниот чекор на заздравување “, – Томас Хартл, еден од 56 апликанти кои се борат со карцином, од Саскатун Саскачеван.

ТераПсил, непрофитна коалиција која се залага за легален, сочувствителен пристап до псилоцибинска терапија за палијативни Канаѓани, ги поддржуваше пациентите со своите апликации да побараат одобрение од министерството и се залагаа за сочувствителен пристап од 2019 година.

После овој чекор се очекува дека ќе има многу повеќе апликации.

Д-р Брус Тобин, основач и претседател на ТераПсил изјавил: „Би сакале да искажеме голема благодарност на почесниот министер за здравство, Пети Хајду и на нашата влада. И покрај тоа што е потребно долго време ние сме импресионирани од нивната подготвеност да се слушнат пациентите кои не биле слушнати и да се префрли фокусот и политикатакон интересите и потребите на пациентите.  Им благодариме и на храбрите канадски пациенти кои јавно се бореа за псилоцибински пристап, заедно со чесните канадски пратеници кои демонстрираа храброст и застанаа за правата на пациентите, вклучително Маркус Пауловски, Ед Брз, Елизабета Меј, Пол Манли, Натаниел Ерскин -Смит, Хелена Заѕек и Хеди Фрај “

ТераПсил со нетрпение очекува да продолжи да ги поддржува апликациите на пациентите и да работи со министерот за здравство, Пети Хајду и здравството Канада, за да одобрат исклучоци да можат да користат псилоцибин, и се надеваат да се  одржат професионални обуки во психо-терапија со психоцибин.

 

 

 

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.