Донации за Чичино село

 ХОПС – Опции за здрав живот Скопје преку сопствена иницијатива организираше хуманитарна акција, каде се собра облека за деца и возрасни, кујнски садови, постелнини, со цел да им се помогне на семејствата кои се сместени во домот за бездомници во Чичино село, чии бараки беа опожарени пред десетина дена. Воглавно самата порака за акцијата беше пренесена преку социјални мрежи. Освен лицата ангажирани во ХОПС, голем број на хумани граѓани учествуваа со сопствени донации. Денес облеката и останатите работи беа однесени во Чичино село.

Испраќаме голема благодарност до сите хумани луѓе, кои самоинцијативно донираа и ја споделија информацијата.

40 години активизам за правата на сексуалните работници/чки

Фотографија: Ванчо ЏамбаскиОваа година, на 2 јуни се прославува 40-годишнината од окупацијата на црквата Св. Низје во Лион, Франција. Овој историски настан се случува кога над 100 сексуални работници/чки окупирале црква во знак на протест против полициското насилство и корупција. Овој ден се смета за симболичен, како раѓање на движењето на правата на сексуалните работници/чки (иако многу протести и акции се случиле во годините и децениите пред тоа во голем дел од светот, но многу од нив се нерегистрирани и заборавени). Иако во Франција проституцијата не е легална, но активностите околу неа се доста интезивни.

2 јуни се одбележува како ден на правата на сексуалните работници/чки од страна на голем број поединци и организации од целиот свет. Оваа година за да го прослават овој јубилеј на сексуалните работници/чки од Европа и пошироко, ќе се соберат во Лион со организиран протест и барања, кои ќе ги искажат погласно од било кога, за ставање на крај на нивната стигматизација и криминализација.

Здруженијата на граѓани се спротивставуваат на глобалната војна против дрогите.

​Борбата против глобалниот контра - наркотичен режим , е започната  од страна на САД во 1950 година. Овој режим сега се соочува со големи предизвици. Голем број на земји во Европа и Латинска Америка наоѓаат замерка на режимот на казнен пристап кон политиките за употреба на дрога и спречување на нелегалната дрога, затоа се појавува и потребата за реформи. Реакцијата е унифицирана од повеќето земји во светот, но Русија и Кина се јавуваат како критични поради подршката на режимот и казнениот пристап, затворање на голем број на корисници на дроги и обвинувања кон Авганистан и Мјанмар за производство на дроги. Во меѓувреме се случуваат промени во политиката на дрога на национално и државно ниво во САД, редуцирање на затворски казни, проширување на пристапот до третман со лекови, легализација на канабисот во некои држави. Исто така Латинска Америка се приклучува кон Европските реформи, истакнувајќи ги хуманите политики за дрога, фокусирани на јавно здравје.

Доделување на сертификати

 „ХОПС – Опции за здрав живот Скопје“ заедно со Министерство за здравство - „Одделение за имплементација на програма на ХИВ/СИДА“ им овозможи обуки на 18 учесници, лица кои употребуваат дроги. Дел од обуките беа за:   

  • фризери/ки
  • физикални терапевти/ки
  • козметичари/ки
  • шивачи/ки
  • болничари/ки

Обуките беа одржани од страна на стручни лица, дел од тимот на Работнички Универзитет „Кочо Рацин“. Интересот, доследноста, интеракцијата  од страна на самите учесници/чки  се причина и самите обуки да завршат успешно. Самиот резултат има влијание во јакнење на самодовербата, самопочита како и усовршување на способностите и вештините за избраните професии и нивна можност и мотивација за полесно вработување и повторно ресоцијализирање во општеството. Учесниците/чките преку самите обуки стануваа свесни за своите вредности и способности. На 22 мај во „Центарот за ресоцијализација и рехабилитација на корисници на дрога и нивните семејства – ХОПС“ им беа доделени сертификати од страна на  Д-р Владимир Микиќ, претставник на Глобален фонд. При самата средба ученисиците/чките ги споделија личните искуства од обуката и наредните планови.

Новинарите и говорот на омраза

​Моќта на медиумите, како средство за информирање има голема улога во градење на општествената перцепција во однос на стигматизација, дискриминација, омраза и меѓуетничка нетрпеливост.

Новинарите во Македонија се’ почесто  не се придржуваат на новинарската етика која според  „Прирачник за етиката во новинарството“, издаден од ЗНМ „Говорот на омразата е неспоив со новинарската етика“: „Медиумот и новинарот не треба да објавуваат материјал (информација, слика, мислење, коментар) кој има за цел да шири непријателство или омраза, или ако постои голема веројатност дека објавениот материјал ќе предизвика непријателство или омраза спрема некого поради неговата раса, етничка припадност, пол, вера, политичка припадност, сексуална ориентација, физички недостаток итн.“

Едукативна посета на Зоолошката градина со дечињата од “Центарот за рехабилитација и ресоцијализација“

Детската радост и воодушевување уште еднаш ги наполнија срцата на членовите од тимот од „Центарот за ресоцијализација и рехабилитација на корисници на дрога и нивните семејства – ХОПС“. На 15 мај, беше реализирана организирана посета на Зоолошката градина во Скопје со дечиња кои го посетуваат нашиот Центар. Во рамки на посетата тие имаа прилика да се запознаат со разни видови на животни и да научат нешто повеќе за нив. Своите импресии на крајот од прошетката ги пресликаа во цртежи со животни кои им оставија најголем впечаток. Покрај едукативниот дел, децата имаа можност да се забавуваат, смеат, да се дружат и да уживаат во детските игри. Радоста е многу поголема кога ќе се сподели со повеќе дечиња, па затоа на следниот организиран настан од ХОПС ве повикуваме и очекуваме да бидеме во уште поголем број! 

Сексуалните работници и работнички прават историја во Холандија

Во февруари  оваа година градоначалникот на Амстердам, Еберхард ван дер Лан испрати барање до во тоа време министер за безбедност и правда Иво Опстелтен, за созадавање на правен инструмент кој ќе им овозможи на градската администрација на национално ниво, да соберат, а по потреба и да споделат лични податоци за сексуалните работници и работнички, каде  “Законот за заштита на лични податоци“  експлицитно забранува да се собираат овие лични податоци и да се споделуваат. Градоначалникот вели дека овој правен инструмент би: “помогнал во борбата против трговија со луѓе“ воедно и “промоција на самостојноста на сексуалните работници/чки“.

При појавување на ова писмо Маришка Мајор, претседателката на “PROUD“ – Холандија, новоформирана холандска унија за сексуални работници/чки, се обрати до градоначалникот со остра реакција, во името на заедницата кои протестираа против поттикот и намерата за менување на законот исклучиво за сексуалните работници/чки и обвинувајќи го за користење на двојни стандарди, во однос на тоа дека во јавноста се претставува како отворен за “соработка“  со сексуалните работници/чки, додека зад грб се тотално дискриминирани и се “залага за повреда на правото за заштита на личните податоци на сексуалните работници/чки“. Доколку ова би се случило, сите сексуални работници/чки би можеле себеси да се сметаат де факто за одметници, и покрај тоа фактот дека сексуалната работа е легална во Холандија од 1811 година и сеуште е.

СЗО се бори за подобар пристап на лекови за лекување на хепатитис Ц, рак и туберколоза (ТБ)

 

СЗО ја објави новата модел листа на есенцијални лекови која вклучува нови  револуционерени третмани за хепатит Ц, различни видови на рак и турбеколоза (ТБ).  Овој потег го отвора патот за подобрување на пристапот до иновативни лекови кои покажуваат јасни клинички придобивки и може да има огромно влијание на јавното здравје на глобално ниво.

Здружението ХОПС одржа обуки за ХИВ превенција

Иако живееме во свет каде што пласирањето и пристигнувањето на одредена информација не претставува проблем, сепак информираноста за “современите“ болести, меѓу кои ХИВ/СИДА, во нашето општество сеуште е на ниско ниво. Поради тоа, потребата од дејствување на локално и национално ниво е доста голема, како резултат на недостиг на соодветни одржливи механизми за подигање на свеста и превенција од ХИВ трансмисија и употреба на дроги.

Здружението ХОПС - Опции за здрав живот Скопје во рамки на своите активности поврзани со ХИВ превенцијата кај заедниците под најголем ризик, организираше дводневна работилница на 7–8.05.2015 година во хотелот “Арена - Тетекс“ во Тетово, за претставници на локалната самоуправа и институциите кои се директно засегнати по ова прашање. Работилницата е организирана во рамките на проектот Превенција на ХИВ и употреба на дроги помеѓу граѓаните од пограничните области“, финансиран од Европската Унија. Активностите се имплементираат на територија на четири општини во Република Македонија, Куманово, Тетово, Гостивар и градот Скопјe.

Годишен извештај на Мрежата за заштита од дискриминација

На 21.04.2015 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје, Мрежата за заштита од дискриминација го промовираше годишниот извештај за своето работење за 2014 година. Главната цел на извештајот е да даде информација за остварувањето на заштитната функција на телата за еднаквост и заштита од дискриминација, преку презентација на начинот на кој е постапувано во однос на претставките што членките на Мрежата ги обработуваа во изминатата година. Извештајот може да го прочитате на следниот линк.

 

Pages