Годишен извештај на Мрежата за заштита од дискриминација

На 21.04.2015 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје, Мрежата за заштита од дискриминација го промовираше годишниот извештај за своето работење за 2014 година. Главната цел на извештајот е да даде информација за остварувањето на заштитната функција на телата за еднаквост и заштита од дискриминација, преку презентација на начинот на кој е постапувано во однос на претставките што членките на Мрежата ги обработуваа во изминатата година. Извештајот може да го прочитате на следниот линк.

 

Промоција и дебата

Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници и ХОПС ве повикуваат на:
1. Промоција на третиот број на списанието Дроги- политики и практики. Тема на третиот број е политики за намалување на штети- Вања Димитриевски (ХОПС)
2. Промоција на прирачникот за корисници на дроги при контакт со полиција- Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници
3. Дебата на тема „Полицијата и корисниците на дроги“ со:
- Жарко Трајановски, Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници
- Влатко Деков, ХОПС
- Жарир Симрин, ХОПС
- Ивана Драгшиќ, активистка
Модераторка: Драгана Дрндаревска, Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници

Летна школа за зависности од дроги 2015, Охрид 22 јуни – 29 јуни

Почитувани,

ХОПС – Опции за здрав живот Скопје по четврти пат организира “Летна школа за зависности од дроги”. Оваа седумдневна летна школа ќе понуди мултидисциплинарен пристап за учење за зависноста од дроги, пристап кој ќе ги земе предвид социјалните, медицинските, но и политичките прашања. Целта на летната школа е да ги едуцира младите стручни кадри за работа на полето на зависноста од дроги. Школата посебно ќе се фокусира на моделите на политика за дроги, третманите базирани на докази, намалување на штети, психосоцијална подршка и концептот на човекови права на корисниците на дроги.
Ве покануваме да земете учество во работата на четвртата Летна школа за зависности во Македонија.
Со големо задоволство ќе Ве пречекаме во хотел Белведере на брегот на Охридското езеро на 22 јуни 2015 година.
До видување во Охрид!

Во Каталонија формирано првото шпанско лоби за сексуални работнички

Во Барселона се оформи нова организација, која се залага да лобира кај политичките партии во Каталонија во име на сексуалните работнички од регионот. На 26 март, неколку здруженија кои ги претставуваат сексуалните работнички и останатите од секс индустријата во североисточниот регион го обелоденија формирањето на Здружението за права на сексуалните работнички на Каталонија. Иницијативата е поддржана од CUP, мала левичарска партија што ја поддржува независноста на Каталонија, како и од Barcelona en Comú, коалицијата на партии и граѓански здруженија.

„Насилството со кое се соочуваме не доаѓа од нашите клиенти, туку од институциите кои управуваат во име на моралното малцинство“.

Европските лидери ја одобрија Декларацијата Рига за ТБ и МДР-ТБ мултирезистентна туберкулоза

На 31ви март, на крајот на првата Конференција за европски министерски партнерства за туберкулоза (ТБ) и мултирезистентна туберкулоза (МДР-ТБ), Европската коалиција за туберкулоза (TBEC) го поздрави одобрувањето на Декларацијата Рига од страна на Министерствата за здравство, финансии и социјални прашања ширум земјите членки на Европската унија и партнерските земји од источна Европа.

TBEC особено и честита на владата на Латвија за преземање на иницијативата за организирање на овој важен состанок, како дел од нивното претседателство на Европскиот совет, како и за вложениот напор за соработка со партнерите ширум Европа, вклучувајќи ги СЗО, ECDC,  Европската комисија, Глобалниот фонд за борба против СИДА, туберкулоза и маларија, STOP TB Partnership, и граѓанскиот сектор.

Одржани обуки од проектот „ДОТС интервенции во РМ“Минатата недела, односно од 23ти до 27ми март се одржаа две обуки како дел од активностите предвидени со проектот „ДОТС интервенции во РМ“, односно активности за превенција од туберкулоза помеѓу ранливи групи. Обуката за мониторинг и евалуација, како и обуката за застапување, имаат за цел градење на капацитетите на здруженијата кои се вклучени во проектот. Ова беше четврти циклус на обуки за истите организации, но на различни теми. Досегашните обуки ги опфатија следните теми: проектно и програмско планирање и известување, финансиско планирање и известување и стратешко планирање.

Одржана 113та сесија на Комитетот за човекови права на ОН

На 16 март, во Женева, во рамките на 113 сесија, Комитетот за човекови права на Обединетите нации ги зеде предвид државните извештаи на неколку земји за имплементација на нивните обврски во согласност со Меѓународната конвенција за граѓански и политички права. Еден од извештаите кој беше разгледан беше извештајот на Русија.

Претставниците на невладините организации, кои поднесоа извештај во сенка до Комитетот за човекови права на ОН во однос на разгледувањето на периодичните државни извештаи, беа поканети да учествуваат на оваа сесија и имаа прилика да ги презентираат сопствените позиции пред членовите на Комитетот.

Ања Саранг, претседател на Фондацијата „Андреј Рилков“ зеде учество во сесијата, каде одржа говор во име на невладините организации, експерти и активисти од рускиот јавен механизам за мониторирање на реформите на политиките на дроги.

24 март – светски ден на борбата против туберкулозата

Светскиот ден на борбата против туберкулозата, кој секоја година се паѓа на 24 март, традиционално се обележува со цел да се зајакне и зголеми јавната свест дека и ден денес туберкулозата, во голем дел од светот, се уште е на ниво на епидемија, а како причинител на смрт се јавува кај речиси 1.5 милион луѓе годишно, најмногу во земјите во развој. Инаку, 24 март е денот кога д-р Роберт Кох, во 1882 година, ја вчудоневидил научната заедница, соопштувајќи на мала група научници на Институтот за хигиена во Берлин дека го открил причинителот на туберкулоза, имено ТБ бактеријата. Во времето на ова откритие, туберкулозата имала широк замав низ Европа и Америка, предизвикувајќи смрт кај секој 7ми човек. Откритието на Кох отворило пат кон дијагностицирање и лекување на туберкулозата.

Христијан Јанкулоски избран за нов член на бордот на Глобалниот фонд за борба против СИДА, туберкулоза и маларија

Извршниот директор на ХОПС – Опции за здрав живот Скопје, Христијан Јанкулоски е избран за нов член на бордот на ГФ за борба против СИДА, туберкулоза и маларија. Неговиот мандат започнува на 2ри април, 2015 година а ќе трае до 2017 година. Јанкулоски има повеќе од 15 години менаџерско искуство во невладиниот сектор, како на национално, така и на меѓународно ниво. Како извршен директор на ХОПС покажал одлични лидерски способности во финансиското и програмското планирање, вклучувајќи го менаџментот на програмите за поддршка на маргинализираните заедници, како корисниците на дроги и сексуалните работници/чки.

Pages