ИТНО: Повик за поддршка на реакцијата на ХОПС по повод владиниот предлог за регулација на медицинската употреба на канабис

 

На крајот на минатата година Министерството за здравство бомбастично најави ,,легализација на марихуаната за медицинска употреба. Кратко потоа, со предлог закон за измени и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции предложи регулирање на медицинската употреба на канабис.

Ваквиот начин на регулирање на ова прашање нема да придонесе за поголема достапност на канабисот и неговите деривати до оние на кои им е најмногу потребен, а тоа се луѓето со одредени медицински состојби.

Здружението ХОПС Опции за здрав живот Скопје иако не беше повикано да се вклучи во јавните расправи и да даде свој придонес како експертска организација која 20 години работи на полето на политки на дроги, во јавноста укажа на недоследностите на кое предлагачите на овие законски измени останаа глуви. Поради тоа ХОПС изготви Анализа на предложените измени и дополнувања на закон за измени и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции . 

Поради оваа причина Ве покануваме на прес конференција која Здружението „ХОПС - Опции за здрав живот Скопје„ ја организира на 10 февруари во 11 часот пред Собранието на РМ. 

"Будимпештанската група" со препораки за престојната сесија на УНГАСС за дроги

Будимпештанската група е неформална мрежа на европски здруженија на граѓани вклучувајќи го и ХОПС, креирана во јули 2015 година, од организации кои работат во областа на реформите во политиките за дрога.

По формирањето на оваа група е доставена изјава до владата на Холандија, која претседава со Советот на Европската унија (ЕУ). До нив е испратена изјава во која се потенцирани принципите и препораките за ангажманот на ЕУ на претстојната Специјална сесија на Генералното собрание на Обединетите нации за проблемите во светот поврзани со дрогата и политиките за дрога, кој ќе се одржува во Њујорк во април.

Декриминализација на сексуалната работа во Македонија

​Здружението „ХОПС - Опции за здрав живот Скопје“ по повод 17 декември - Меѓународен ден за борба против насилството врз сексуалните работници, спроведе јавен повик за новинарски статии на тема: „Сексуалната работа во Македoнија“. Како второнаграден е Сунаи Сабриоски - „Декриминализација на сексуалната работа во Македонија“. Во прилог го имате целиот текст.

„Стара е мислата дека ништо подобро не зборува за квалитетот и карактерот на еден општествен поредок од положбата на човекот во него. Република Македонија е повеќепартиска парламентарна демократија основана во 1991 година, откако стекна самостојност по распадот на поранешната СФР Југославија.Уставот е највисокиот закон во државата. Согласно Уставот, секој граѓанин треба да ужива еднакви права и слободи. Кога се наметнува прашањето за маргинализираните групи, во овој контекст сексуалните работници и работнички, и нивните слободи и права се отвара прашањето од потребата за декриминализација на сексуалната работа во Македонија. Појдовно од тоа дека почитувањето на слободите и правата на ѓраѓаните треба да биде императив за секое демократско општество, дава до знаење дека и сексуалните работници/работнички треба да уживаат еднакви права како и јас кој што сум избрал да се занимавам со професијата новинарство. За таа цел во оваа статија, со моите скромни познавања од оваа област, ќе се обидам да дадам осврт кон едно од многуте прашања кои што заслужуваат одговор кога е во прашање сексуалната работа, а тоа е:Потребата од декриминализација на сексуалната работа во Македонија.

Излезе петтиот број на „Дроги - Политики и практики“

По повод промоцијата на новиот број на списанието „Дроги - Политики и практики“, чија носечка тема е: „Зошто е битна едукацијата?, Вања Димитриевски и Влатко Деков, во петок од 14 часот ќе бидат гости во емисијата „Главна струја“ на Мирко Попов на Канал 103 каде ќе говорат за повеќето теми обработени досега во самото списание.

Со ова издание на „Дроги – Политики и практики“ настојуваме да одржиме свесност кај себе за причините за постоење на ова списание и воедно да го образложиме нашиот став за образованието. Ние под образование не го подразбираме само оној процес на стекнување знаење во семејството и во училиштето. Ние под образование подразбираме целокупен процес на стекнување на знаење од сите достапни извори и на свесно процесуирање на добиените информации онака како што најмногу можат да им користат и на единките и на заедницата. Затоа се залагаме за постојано проширување на можностите за формално и неформално образование и на достапност до разновидни извори на релевантни информации. Затоа нам ни е важно образованието. Сметаме дека сестраното образование ќе придонесе за развивање на општествената свест и, меѓу другото, свесност за потребата за воведување хумани политики за дроги.


Списанието е достапно во онлајн верзија која може да ја прочитате тука.

Кажи го своето мислење

Со оглед на тоа дека во последно време многу се реагира на лошите креирани политики за дроги, ICSDP сака да знае што е најважно за Вас кога станува збор за политиките за дроги. На овој ЛИНК, можете да ги потполните петте приоритетни проблематики кои мислите дека се најважни при создавње на новите политики за дроги. Кои од наведените прашања се најважни за вас и вашето семејство? 

Потполнете и споделете.

Миро! Ведрина дури кога е и мрачно

Од 1 до 7 февруари низ целиот свет се слави моќта на уличниот печат да го менува животот на најранливите категории сограѓани.

Со овој глобален настан се одбележува значењето на работата на над 11 000 продавачи на улични весници.  Секој од тие мажи и жени, низ 35 земји во светот, го користи локалното улично списание како начин за работа и излез од кругот на сиромаштијата.

Начинот, пак, на одбележување и изразување почит кон нивната напорна работа е различен во сите земји. „Лице в лице“ нѐ повикува да се придружиме на милионите поддржувачи ширум светот што ја слават моќта на уличниот печат да ги менува животите на маргинализираните!

Harm Reduction International загрижен за предлог документите на УНГАСС

Harm Reduction International ги истражуваше предлог документитите на УНГАСС, и изјавува сериозна загриженост за комуникацијата и терминологијата која се користи во врска со намалување на штети и ХИВ превенција. Важно е да се заштитат придобивките претходно склучени на основни прашања, и да се осигура дека нема да се нарушени како резултат на процесот на УНГАСС. Доколку се усвои предложената верзија, документот ќе претставува уназадување на сите досегашни договори во рамките на CND.

За да се променат политиките за дрога, треба да се промени начинот на кој се мерат

Како се приближува Генералното собрание на специјалната седница на Обединетите Нации за светскиот проблемот со дрога (УНГАСС), гласовите за реформа на политиката на дрога се сè погласни. Но во рамките на тесните параметри на системот на ОН, што значи реформа навистина? Впрочем, кога станува збор за политика на дроги, една од главните задачи на ОН е да се обезбеди усогласеност со меѓународните договори поврзани со употребата на дроги, и да се обезбеди рамка за оценка, така што земјите можат да го проценат влијанието на нивните политики за дрога.  

Десет причини за декриминализација на сексуалната работа

​Сексуалната работа е криминализиранa преку забраните за продавање на сексуални услуги или за користење на услугите. Со самата забрана се намалува слободата за преговори помеѓу сексуалните работници со клиентите и организирање на фер третман. Со тоа е ограничена нивната безбедност во однос на физичко насилство и изнуден секс без кондоми. Криминализацијата и агресивни полициското работење ја зголемуваат ранливоста на сексуалните работници, и ги зголемени ризиците за насилство, изнуда и опасност по здравјето и кршење на човековите права.

Повик за учество на Зимска школа за превенција на дроги и ХИВ во Косово

НВО „Лавиринт“ во соработка со здружението „ХОПС - Опции за здрав живот Скопје“ ги повикува сите заинтересирани лица да аплицираат за учество во Зимска школа за превенција на дроги и ХИВ. Повикот е отворен до 18 февруари 2016 година и со задоволство ги очекуваме вашиот апликации.Зимската школа ќе се одржи во период од 07.03 - 11.03.2016. Самата обука ќе понуди мултидисциплинарен пристап во однос на употребата на дроги, механизмите за превенција, институционални и вон - институционални механизми, основни познавања за превенција на ХИВ/СИДА и развивање на превентивни програми по овие прашања.

Целта на оваа Зимска школа е: студентите и идните професионалци од Косово и Македонија да се стекнат со основни познавања околу превенцијата од употребата на дроги и превенцијата на ХИВ/СИДА во овие региони.

Pages