Едукации за туберкулоза и коинфекција на туберкулоза со ХИВ

Од 2012 година ХОПС – Опции за здрав живот Скопје, во соработка со други организации во Македонија, меѓу кои и Асоцијацијата за здрави животни стилови ПУЛС – Куманово, започна со едукации за туберкулоза и коинфекција на туберкулоза со ХИВ/СИДА. Овие едукации, поддржани од Министерството за здравство на Република Македонија, се финансирани од страна на Глобалниот фонд за борба против СИДА, туберкулоза и маларија и се наменети за разни целни групи ранливи на туберкулоза, меѓу кои и корисници на дроги. Како поранешен корисник на дроги и јас бев вклучен како едукатор на други корисници на дроги, што за мене претставуваше голем предизвик.

Координативен состанок со регрантисти

21.04.2016 Скопје, во организација на здружението ХОПС – Опции за здрав живот Скопје, се одржа првиот координативен состанок со организациите - добитници на малите акциски грантови, доделени во рамките на ЕУ проектот Превенција на ХИВ и употреба на дроги помеѓу граѓаните од пограничните области.

Русија, наука и глобалната војна против дрогата

​Ексцесите на глобалната војна против дрогата често се толку брутални пример во Иран ги имаат егзекутирано сите мажи во едно село, во името на контрола на дрогите.  Друга иронија е дека Русија беше домаќин на пропратен настан на науката во Генералното собрание на ОН - Специјалната сесија за проблемот со дрогата во светот во Њујорк на 20 април . Русија како најгласен поборник за војна со дрогата не само што влијае на темпото на промени во светот, исто така создава домашна ХИВ криза.

Канада планира да го легализира канабисот во пролетта - 2017 година

​Министерката за здравство на Канада,  Џејн Филпот, на специјална седница на Обединетите нации за меѓународна политика на дрога, на тридневна конференција на странски држави која се одржа во Њујорк,  откри детали за реформските напори за легализација на канабисот во Канада.

Како што стојат работите, земјите-членки на ОН кои ќе го легализираат канабисот, ќе ги прекршат меѓународните договори дрога. Но, досега секако имало притисок од меѓународната заедница, како Канада, САД и други земји, кои имаат дозволено држави и провинции да експериментиратат со легализацијата на канабисот.

УНГАСС, преиспитување на глобалните политики за дроги

Генералното собрание на Обединетите нации - Специјалната сесија за проблемот со дрогата во светот (УНГАСС) се одржува во Њујорк меѓу 19 и 21 април 2016 година, помеѓу шефови на држави и влади. Ова  ќе биде единствена можност искрено да се проценат успесите и неуспесите на глобалните политики за дроги спроведувани во текот на изминатите 50 години.

Комисијата за наркотични дроги во Виена веќе припрема документ исход за УНГАСС која вклучува позитивни препораки за здравјето и човековите права. Сепак допрва треба да се дефинираат решенија кои треба да се придржуваат до основните принципи и решавање на многубројните предизвици кои постојат во меѓународната контрола на лекови.

"Како членови на граѓанското општество, ние веруваме во балансиран пристап за јавно здравје и јавната безбедност во однос на политиките за дроги. Ние веруваме дека тоа може да се направи само со поставување на темелите за глобален систем за контрола на дрогите што ги става животите и достоинството на прво место. Мора да се остават идеолошки дебати зад нас и да се почне со фокусирање на потребите на луѓето и развој на заедниците ", вели г-ѓа МонтсеРафаел, извршен директор на Дианова.

Летна школа за зависности од дроги - Охрид (24 јуни – 01 јули)

ХОПС - Опции за здрав живот Скопје по петти пат организира „Летна школа за зависности од дроги”. Оваа седумдневна летна школа ќе понуди мултидисциплинарен пристап за учење за зависноста од дроги, пристап кој ќе ги земе предвид социјалните, медицинските, но и политичките прашања. Целта на летната школа е да ги едуцира младите стручни кадри за работа на полето на зависноста од дроги. Школата посебно ќе се фокусира на моделите на политика за дроги, третманите базирани на докази, намалување на штети, психосоцијална подршка и концептот на човекови права на лица кои употребуваат дроги.

Да се стави крај на ХИВ кај корисниците на дрога, мора да се престане да се брка сонот на свет без дрога

На глобално ниво, околу 12,7 милиони луѓе инјектираат дроги и 1,7 милиони од нив живеат со ХИВ. Во просек, една од 10 нови ХИВ инфекции се предизвикани од страна на споделување на прибор за инјкетирање, според Светската здравствена организација.

Во 1998 и 2009 година, ОН се изјасни со својата амбиција да се дојде до свет без дрога. Многу земји и понатаму продолжија со казнен пристап кон луѓето со ХИВ и корисници на дрога, со апсења, затворање, кривични казни и задолжителен притвор. Употребата на дроги се предвидува да се зголеми за 25% до 2050 година, во повеќето земји во развој. Оваа борба за свет без дроги е погрешна во повеќе погледи и носи многу штети, особено штети поврзани со завршување на епидемијата на ХИВ/СИДА.

За образование втемелено на факти, наместо на стереотипи

​Интервју со Драгана Дрндаревска, Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“

Зошто сметате дека е важно да се вложува во образованието кога станува збор за третманот на маргинализираните заедници во нашето општество?

Од нашите досегашни анализи генералните заклучоци се дека учебниците и учебните помагала во средното и во високото образование содржат дискриминаторски и стигматизирачки содржини кон маргинализираните заедници (корисници на дроги, сексуални работници, ЛГБТ и лица кои живеат со ХИВ), а многу често се сретнуваат и неточни содржини поврзани со употребата на дроги и со криминализација на корисниците.

„Моделот Мерсисајд“ повторно во Македонија

ХОПС по втор пат го организираше тренингот за полициски службеници од Скопје, на кој учествуваат предавачи од Мерсисајд, Шели Ступс (Shelly Stoops) и Тим Килан (Tim Keelan), едни од основоположниците на „Моделот Мерсисајд“. Тие го споделија своето искуство и добрите практики од спроведувањето на овој модел во Велика Британија и во септември 2014 година.

[ПОВИК] Младински лидерски иницијативи

Лидер е оној кој го знае, го оди и го покажува патот“

Младите можат втора година по ред го реализира проектот„МЛАДИНСКИ ЛИДЕРСКИ ИНИЦИЈАТИВИ“ со поддршка од Цивика Мобилитас(Проект на Швајцарската агенција за соработка и развој (СДЦ), претставен од Швајцарската амбасада во Република Македонија кој го спроведуваат НИРАС од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Шведскиот институт за јавна администрација (СИПУ)), Швајцарски национален младински совет и во соработка со SEED Швајцарија и Институт за индивидувален и организациски развој Симбиотка.

Pages