Повик од Младите можат за - „30 минути до вселенска катастрофа"

Вселенска катастрофа ненадејно се појавува и e причина поради којашто планетите го губат својот дом. Среќниот и мирен живот e нарушен, па затоа 10те планети немаат избор, мораат брзо да пронајдат нова галаксија.

Стани дел од екипата вселенски заштитници. Искористи ја својата храброст, креативност и упорност и врати го мирот во универзумот!

Пријави се и стани дел од екипа вселенски заштитници кои имаат задача да ги транспортираат планетите на безбедно. 

Ти преку оваа игра ќе имаш можност да се запознаеш со еден од начините преку кои ќе можеш да научиш корисни вештини и да се стекнеш со нови искуства и познанства. Преку оваа игра ќе научиш за тимска работа, комунукациски вештини, лидерство и доверба.

ПРИЈАВИ СЕ И ТИ ЗА ЕДНОЧАСОВЕН ТИМСКИ ПРЕДИЗВИК НА СЛЕДНИОВ ЛИНК:

https://docs.google.com/forms/d/1qtcPP3tBv8ZmJ7CzJRROrIW0eNFeudPHKXqeJzdO5mI/viewform?edit_requested=true

Гугл мапа за соби за инјектирање во светот

DCR (Drug consumptation rooms) се професионални здравствените установи по надзор, каде што корисниците на дрога може да инјектираат дроги во побезбедни и хигиенски услови. Првата соба за инјектирање е отворена во Берн, Швајцарија во 1986 година. Сега постојат повеќе од 90 соби за инјектирање кои се наоѓаат во Холандија, Германија, Швајцарија, Шпанија, Австралија, Канада, Норвешка, Луксембург и Данска. Франција ја отвора својата прва експериментална соба за инјектирање во Париз. Како последна и најголема соба за инјектирање е отворена во август - 2016 во Копенхаген и е наречена H-17.

На овој линк можете ги најдете собите за инјектирање кои се мапирани на Гугл мапите. 

H-17 соба за инјектирање во Копенхаген

H17 е нова соба за инјектирање во Копенхаген, делумно финансирана од градот Копенхаген. Собата е 1000 м2 простор за луѓето кои користат дроги, каде што ќе можат да пушат и инјектираат дрога во стерилни, мониторирани услови. Со тоа што инјектирањето е во стерили и безбедни услови, нема да го има моментот со вознемирување на соседството и расфрлување на употребените материјали во животната средина. Луѓето кои ќе доаѓаат во овие соби ќе имаат пристап и до други услуги, медицинските сестри ќе се грижат за рани и апсцеси, персоналот воедно ќе обезбедува психо-социјална поддршка и консултации. H17 е резултат на долгогодишно застапување и со тоа се отвора ново поглавје во историјата на простории за користење на дрога. Воедно сите оние кои ќе бидат мотивирани да престанат со инјектирање на дроги, им се олеснува достапноста на информации и третман поради тоа што овој центар соработува со центрите за рехабилитација. 

Десет години Здружение на граѓани „Опција“ од Охрид

На 8.10.2015 година, во малата сала на Општина Охрид, Здружението на граѓани „Опција“ од Охрид одржа состанок со локалните донесувачи на одлуки на кој присуствуваа речиси сите поканети претставници од партнерските државни установи и здруженијата на граѓани. Значајно е тоа што истиот ден „Опција“ од Охрид прослави 10 години активно постоење и спроведување на проектот „Одржување ниска ХИВ преваленца во РМ“ на територија на Охрид и на Струга, сето тоа дополнето со мини-коктел и медиумски експонирано. И да, тој ден направивме ретроспектива на нашите постигнувања и навистина бевме горди.

Повеќе од 300 невладини ги повикаа телата на ОН за контрола на дрогата, јавно да ги осудат злосторствата во Филипините


Невладините организации од целиот свет, вклучително и истакнати НВО за човекови права, ги повика властите за контрола на дрогата на ОН, да побара веднаш да престанат со вонсудските убиства на осомничени сторители за дрога во Филипините. Од 10-ти мај 2016 година, повеќе од 700 луѓе се убиени од страна на полицијата и одмаздници меѓу кои и само осомничени за користење или продавање на дрога. Се ова е како директен резултат на новата кампања неодамна избраниот претседател Дутерте, со цел да се искорени криминалот во рок од шест месеци.

329 невладини организации испратија отворено писмо до извршниот директор на UNODC, г-дин Јуриј Федотов и претседателот на INCB, г-дин Вернер Сипп, барајќи од нив да превземат итна акција за ставање крај на незаконски убиства кои се случуваат на Филипините.

Македонија и Глобален фонд преку мрежата на EHRN

Евроазиската мрежа за намалување на штети  (EHRN) почнува да објавува серија на профили на земји како одраз на општата состојба на намалување на штети и презентирање на најновите достапни податоци за финансирање, законски и политички средини, проценета популација на лица кои инјектираат дроги (PWID) и епидемиолошките податоци во 29 држави каде што работи EHRN.

Република Македонија се смета за земја со среден приход, со самото тоа што е земја со среден приход се повлекува финансиската поддршка од Глоабален фонд за борба против СИДА, туберкулоза и малaрија. Македонија е една од земјите која е со ниска преваленца на ХИВ.

За поимите „наркоман/наркоманија“ или за лингвистичката конструкција на непосакуваната стварност

Навистина е чудо како демократизацијата во комуникацијата, персонифицирана во дигиталните социјални мрежи и во многубројните автономни информативни портали на интернет, овозможува воскрснување на „бајати“ вести и иницира интензивни јавни дебати. Благодарение на можностите за интензивна комуникација книгата „Дрога – Болест на денешнината“, чиј автор е невропсихијатарот Бошко Томовски, објавена во 1998 година, стана актуелна во 2015 година. Но, не е иновативноста на содржината тоа што ја поттикна јавната дебата, туку застарената и несоодветна терминологија со која авторот дрогите ги означува како „болест на денешнината“ и во која дава сопствени видувања како општеството треба да се справи со нив.

Млади во акција за дроги

Млади во акција за дроги“ (Youth Organization for Drug Action (YODA)) е мрежа на организации и поединци основана во 2011 година со цел да се одговори на потребите на младите активисти и професионалци кои се лишени од глас во однос на одредувањето на политиките за дроги, а сепак се меѓу најзасегнатите од дрогите и законите за дрогите.

ЈОДА е дел од сè поголемо движење на лица кои се изјаснуваат против догматските и стигматизирачките политики за дроги. Студентите и младите се во суштината на секоја активност преземена за спречување на дискриминацијата, па затоа заедничката соработка е од клучно значење за градење на меѓународно движење во вистинската смисла на зборот.

Јан Стола е еден од основачите на ЈОДА каде што во последните три години работи како координатор. Од 2013 година, кога ЈОДА се регистрира како фондација, Јан станува и нејзин претседател. Јан има 26 години и живее во Варшава, Полска. Има дипломирано на социјална политика на Универзитетот во Варшаваа во областа на дрогите и на политиките за дроги работи веќе осум години во рамките на неколку здруженија на граѓани.

Млади во акција за дроги“звучи доста трансцендентно. Можете ли да објасните од каде потекна идејата за основање на ваква организација?

21-ва Меѓународна конференција за СИДА

Од 18-22 јули 2016 година во Дурбан, Јужна Африка се одвива 21-вата Меѓународна конференција за СИДА (AIDS 2016). Конференцијата е собир за оние кои работат во областа на ХИВ, како и креаторите на политики, лицата кои живеат со ХИВ и други индивидуи посветени на ставањето крај на пандемијата. Оваа конференција е шанса да се процени  до каде сме, да се оцени неодамнешниот научен развој и научените лекции.

Програмата ќе претстави нови научни сознанија и понуди многу можности за структуриран дијалог на главните прашања за глобален одговор кон ХИВ. Различни типови на сесии - од апстрактни управувани презентации до симпозиуми, премостување и пленарни сесии. Други слични активности, вклучувајќи го и Глобалното село и младински програми, сателитски симпозиуми, изложбата и поврзани независни настани, ќе придонесат за исклучителна можност за професионален развој и вмрежување.

Целата програма ја имате ТУКА.

Филипините и војната против дрогата

Претседателот на Филипините - Родриго Дутерте победи за претседател на изборите на 9 мај со огромно мнозинство. Тој даде ветување дека ќе ги убие сите десетици илјади трговци со дрога и други криминалци и ја повика полицијата и цивилитe да му помогнат во таа борба. 

Родриго Дутерте вели дека човековите права не се проблем во неговата војна против дрогата, ветувајќи дека ќе ги игнорира  воедно се споредил себеси со поранешниот диктатор на Уганда - Иди Амин.

Pages