Формално и неформално образование за работа со маргинализирани заедници

„Целта на едукацијата е да го замени празниот ум со отворен.“ – Малколм Форбс

„Образование е она што ќе опстане кога наученото ќе се заборави.“ – Б. Ф. Скинер

Советот на Европа го дефинира неформалното образование во корелација со традиционалните форми на едукација, споменувајќи дека треба да е поставено надвор од формалното и да го дополнува, како и да биде дизајнирано да подобрува широк спектар на вештини и на компетенции кај младите луѓе. Причината зошто се дава големо значење на неформалното образование е признанието дека формалното образование не успева целосно да ги задоволи потребите за личен и за професионален развој на младите. Неформалното образование придонесува во процесот на доживотно учење и развивање на човечкиот капитал. Како концепт неформалното образование за првпат се појавува во 80-тите години на минатиот век кога е забележано дека формалното образование не води кон развој на општеството и не може да одговори на потребите за развој на пазарот на трудот. Неформалното образование нуди широк спектар на можности. Од учење за развој на лични и на животни вештини, и способности, до развој на специфични професионални вештини и знаења.

Кога станува збор за неформално образование за работа со маргинализираните заедници се зборува за образование на маргините. Како што најчесто маргинализираните заедници се исклучени од општеството, така во формалниот процес на образование се исклучени и темите за работа со нив, за нивните права, за политиките што се креираат за нив итн.

Заокружи 20

Заокружи20… бидејќи сега има што да заокружиш ако си бил/а дискриминиран/а поради твојата сексуална ориентација.

На 18ти ноември, Х.Е.Р.А и Коалицијата „СЗПМЗ“ започнаа онлајн кампања „Заокружи 20“ на социјалните мрежи за промоција на Протоколот за утврдување на постапката за постапување во случаи за заштита од дискриминација врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет. „Заокружи 20“ има за цел да ги информира пред сè припадниците на ЛГБТИ заедницата, но и сите граѓани на Македонија за постоењето на овој важен документ, и да ги охрабри да пријавуваат дискриминација преку оваа алатка која може да помогне во справувањето со секојдневната дискриминација на голем број наши граѓани и граѓанки.

SEX SHOP

На (12.11) во 20 ч. во отвореното графичко студио на Музеј на Град Скопје се одржа изложбата „SEX SHOP“ на уметницата Симона Манчева која е воедно поддржувач и на правата на сексуалните работници/-чки и Дарко Алексовски, соработник. Симона и Дарко се обидуваат да ја намалат стигмата во нашето општество, за користењето на секс играчките во нашиот секојдневен живот.

Од каде интерес за изложба на тема која сеуште е табу во Македонија?

Симона: Идејата за оваа изложба се јави токму од тоа табу, од  потребата на луѓето да се запознаат со сексуалните реквизити на неутрален терен и да се ослободат од предрасудите. Додека истражував дознав дека голем број познаници никогаш не влегле во секс шоп или пак не влегле во Мк, некои пак се исмејуваат со сексуалните работници/-чки или пак со потребите на луѓето.

Дарко: Нашиот интерес како млади уметници секогаш се менува, но уште во текот на школувањето, имавме можност да работиме со професори кои ја потенцираа љубопитноста во уметноста и колку таа е важна во развивањето на уметничките интереси. Од оваа љубопитност не изостануваше и интересот за општествените прашања и проблеми, она со кое ние како млади луѓе се соочуваме, но секако погледнато преку уметничка перспектива и што ние како уметници можеме да придонесеме за поголема информираност и откривање на сите аспекти на општеството. Оваа тема секако спаѓа во една категорија за која ретко се зборува јавно, па Симона како автор и јас како соработник на проектот, решивме да прозборуваме за неа на еден поинаков начин.

Ден во ХОПС

06:30 часот, будење

Ново утро – нов ден. Одиме на терен. Повторно, како и секој друг работен ден, почнуваме пред Кисела Вода. Добро е што синоќа порано си легнав затоа што денов ќе биде долг. Ќе ве поведам на еднодневно патување за да ви ги покажам активностите на ХОПС. Надвор е ладно, затоа облечете се добро.

Во ХОПС сум од 1997 година и навистина си ја сакам работава. Не сакам многу да зборувам за времето пред ХОПС. Само ќе кажам дека и јас, како и многу други во тоа време, прилично забегував со „хорс“ и не помислував дека од „игла“ можам да закачам СИДА или хепатит. Не помислував ни дека од моите игли може да се зарази некој друг. Постојано бев во „фрка“ да најдам „роба“ и да се боцнам без да ме фати Полиција и да не дознаат моите дома. Некаде во 1996 година постариве „џанаци“ почнаа да зборуваат за некоја организација „М.А.С.К.А.“ во која се давала чиста опрема за инјектирање, ама јас бев многу млад и не сакав да се мешам со тие „старите“. Плус не се сметав себеси за „џанак“. Не знам што точно се случило со „М.А.С.К.А.“, ама подоцна знам дека дел од членовите на таа организација во 1997 година го основале ХОПС. И тука почнува мојата приказна. Во 1997 година, некои луѓе од ХОПС дојдоа во нашето собиралиште и ни понудија бесплатни стерилни игли и шприцови. Изгледаше глупо, ама кога почнаа да зборуваат за СИДА и за хепатит, и како да се заштитам, се просветлив и сфатив дека и јас можам да придонесам за заштита на луѓето кои користат дроги, но и за заштита на здравјето на луѓето кои не користат дроги. И оттогаш сум во ХОПС. Ах, да, ќе заборавев да кажам, ХОПС работи само на територија на Скопје и околината, но беше иницијатор и помогна да се отворат слични организации во девет други градови во Македонија.

Четврт број на списанието „ДРОГИ – Политики и практики“

​Комбето на АРАС се паркира на однапред договорената локација во Букурешт. Ова здружение со средства од Глобалниот фонд за борба против СИДА, туберкулоза и маларија обезбедуваше набавка на игли, шприцови и кондоми за луѓето кои користат дроги. За само неколку минути околу комбето се собираат луѓе кои користат дроги. Се појавуваат две петнаесетгодишни дечиња, бремена жена, четириесетгодишен маж кој растел во детски дом во времето на Чаушеску и кој што ја имал видено својата мајка само еднаш во својот живот. Истиот избркан од институцијата за деца без родители или без родителска грижа поради користење на лепак и веќе 25 години живее на улица. Прашуваат за кондоми, но АРАС, откако во 2010 година заврши донацијата од Глобалниот фонд, повеќе не може да ги обезбедува.

Луѓето кажуваат дека не внимаваат повеќе на тоа дали ќе си ги позајмат иглите еден со друг, затоа што нема доволно игли. Некои ги собираат искористените игли и ги продаваат за да набават една стерилна, но не се сигурни дека навистина е стерилна. Некои игли се користат и по неколку пати, иако можеби претходно некој друг ги користел. Едното комбе со доктор и социјален работник 5-6 дена во неделата кружи низ Букурешт и со стерилни игли снабдува 5000-15000 корисници. Не е доволно.

Декларација за глобална политика за дроги која ќе ги подржи жените, децата и фамилиите

По повод сесијата која ќе се одржи во април 2016, организации од целиот свет кои работат со родова еднаквост, ја повикуваат меѓународната заедница да стави крај на казнените политики за дроги кои ги загрозуваат човековите права, здравјето и благосостојбата на жените, децата и семејствата.

Моменталниот глобален режим за контрола на дрогата и институционализираните закони и практики ги кршат принципите и вредностите од фундаментално значење за жените и нивната еднаквост. Факт е дека со фокусирање на казните нема да се намали употребата на дрога, ниту трговијата со дрога, туку:

  • Алармантно ќе се зголеми бројката на затворени жени за ситни кривични дела поврзани со дрога.
  • Многу деца се и ќе се присилно разделени од своите мајки или затворени со нив, или поради тоа што се корисници на дрога мајките го губат правото врз своето дете.  
  • Најголем дел од жените кои се во затвор за кривични дела поврзани со дрога се мајки.
  • Жените добиваат нефер казнувања за ситни дела поврзани со дрога.
  • Бидејќи од жените се очекува да ја имаат главната улога во згрижувањето на семејството, жените често се впуштаат во трговија со дрога, со цел да го оддржат своето семејство, прифаќаат задачи како пренесуваање на дрога преку граница, многу често завршувајќи во затвор. 

Соби за безбедно инјектирање на дроги и во Даблин

​Министерот одговорен за стратегијата со лекови во Даблин, изјави дека од наредната година корисниците на дрога може да почнат да ги користат новите соби за инјектирање. Собите за инјектирање кои ќе се отворат, а веќе постојат слични модели кои веќе се воведени во Австралија, во делови на Европа, како што се Холандија, Шпанија и Швајцарија, во обид да се справат со ризиците поврзани со корисници на дрога кои инјектираат дроги, се контролирани средини кои имаат за цел да се вклучат потешко достапните популации од корисниците на дрога, вклучувајќи бездомници корисници на дрога кои инјектираат дроги на отворено, создавајќи ризик за себе и за јавноста. Со собите се намалува ризичното однесување при инјектирање и опасноста од заразување со ХИВ и хепатит Ц.

Повик за избор на најдобра новинарска статија на тема: Сексуалната работа во Македонија

 

Здружението „ХОПС - Опции за здрав живот Скопје“ по повод одбележување на 17 дeкември - Меѓународен ден за борба против насилството врз сексуалните работници/-чки објавува јавен повик за избор на најдобра новинарска статија на тема: „Сексуалната работа во Македонија“.

Францускиот Сенат го отфрли предлог законот за криминализација на клиентите на сексуалните работници/-чки

​Францускиот Сенат, каде конзервативна партија има мнозинство го отфрли нацрт-законот усвоен од страна на Народното собрание во 2013 година, кој има намера да го казни клиентите на сексуалните работници/-чки, што ги прави одговорни за парични казни до 1.500 евра за прв прекршок и 3750 евра за повторни прекршувања. Сенаторите гласаа (190-117) против законот.

Се одржа 24-та Меѓународна конференција за намалување на штети од употреба на дроги

Од 18 до 22 октомври во Куала Лумпур се одржа 24-та Меѓународна конференција за намалување на штети од употреба на дроги, на која присуствуваа повеќе од 800 професионалци и активисти од 17 земји, меѓу кои и претставник на ХОПС.

На меѓународната конференцијата за намалување на штети, се усвои декларација наречена Куала Лумпур декларација, со цел да се осигура дека следните десет години ќе бидат Декада за намалување на штети. На следниот линк можете да се потпишете за поддршка на декларацијата.

Pages