ХОПС и Мрдни со прст заедно со Сашко Коцев и голем број на македонски уметници организираа успешна хуманитарна аукција за дечиња од ХОПС  

Скопје 13.04.2016
 
Насмеани лица, убава атмосфера, преполна Јавна Соба, Сашко Коцев во елемент и дарежливи познати македонски уметници, дизајнери и писатели. Ова беше сликата во вторничката вечер кога мрдавме со прст за децата кои доаѓаат во центарот за ресоцијализација и рехабилитација во ХОПС. Целта е постигната! Освен што се продадоа сите дела,  се собраа 295.692 денари.

„Треба да се мрдне само со еден прст за да придонесеме многу! Замислете пак целите да се внесеме во нешто, а мрдањето со прст да биде само почеток? Ние вечерва ќе започнеме да мрдаме со прсти и се надевам дека на проблемите ќе им „брцнеме“ во око! Вечерва имаме уметнички дела на наши уметници и дизајнери, но и дрес од Горан Пандев, бидете подготвени да се наддавате бидејќи на дечињата од ХОПС им е потребна нашата помош“, изјави Сашко Коцев во преполната Јавна Соба на почетокот на јавната аукција. 

ПСИЛОЦИБИН (ХАЛУЦИНОГЕНИ ПЕЧУРКИ)

Халуциногени печурки (magic mushrooms, shrooms), се габи кои во себе содржат психоактивни триптамински алкалоиди како псилоцибин, псилоцин и беоцистин – активни супстанции на кој се должи примарното дејство. Во природата постојат повеќе од 180 видови печурки кои содржат псилоцибин и/или псилоцин.
 
Се претпоставува дека се користат уште од праисторијата и прикажани се во античката карпеста уметност. Во современата западна цивилизација се користат рекреативно, во научни и медицински цели и спиритуално поради психоделичните ефекти. Во денешно време актуелни се научни и медицински истражувањата за терапевтска примена на псилоцибинот кај лекување депресија, анксиозност, зависност од никотин и алкохол, обсесивно-компулсивни растројство, мигрена и кај пациенти со канцер кои страдаат од анксиозност и депресија поради болеста.
 
Псилоцибинот и псилоцинот се изолирани и синтетизирани во 1958 година од страна на д-р Алберт Хофман. Псилоцинот е примарна активна состојка содржана во  халуциногени печурки додека, псилоцибинот е проформа на псилоцинот. Халуциногени печурки содржат 1 до 1,5% псилоцин и псилоцибин.

25I-NBOMe


25I-NBOMe (2C-I-NBOMe, "N-bomb") е фенетиламински психоделик - нова психоактивна супстанца (НПС), чест претставник од серијата NBOMe (25B-NBOMe, 25C-NBOMe, 25D-NBOMe, 25I-NBOMe, 25N-NBOMe). Дериват е на субститутскиот фенетиламин 2C-I. Од 2C-x серијата се разликува по високата  потентност изразена во микрограмски дози. Оваа супстанца за прв пат е откриена во 2003 година од страна на Германскиот хемичар Ралф Хеим (Ralf Heim) на Free University of Berlin, а набргу потоа ја истражуваше тимот од Purdue University предводен од Американксиот фармаколог David Nichols.

Првите податоци за рекреативна употреба на оваа ПАС се забележани во 2010 година, кога преку интернет продавници започнува продажба означена како „research chemical” (експериментална супстанца / истражувачка дрога). Во 2012 година по неколку случаи на хоспитализација и фатален исход во САД доаѓа до поголема медиумска популаризација. Од нејзиното појавувањето во 2010 година до денес постојат бројни случаи на интоксикација и смртни случаи како резултат на предозирање. 

25I-NBOMe е активна во дози помали од 1 милиграм, па често се наоѓа во форма на картони (blotter), импрегниран со раствор на 25I-NBOMe. Токму поради формата во која се продаваат и слично дејство често се поистоветува со ЛСД. 

25I-NBOMe на црниот пазар се продава и во форма на прав и постојат податоци за користење со шмркање, како и фатален исход кај преку 20 корисници во САД, Велика Британија и Австралија.

Prenoxad: налоксон комплет за инјектирање

 
Веќе некое време во Велика Британија се продава Налоксон кит на центрите кои нудат услуги поврзани со употреба на дрога, но сега се преминува на поинаков чекор каде  Налоксон ќе биде достапен директно за индивидуи кои што се подобни, односно за лица кои што може да дојдат до предозирање.

На овој линк:  http://bit.ly/2oyJpaO има краток онлајн тренинг кој што им овозможува на луѓето да добијат информации за тоа што го добиваат, каде и на кој начин да го употребуваат и дали ги имаат потребните квалификации за да го добијат.

Prenoxad  е комплет со налоксон со претходно наполнет шприц за враќање од предозирање со опијат. Се испорачува во удобен комплет кој ја вклучува и иглата. Оваа услуга можат да ја користат поединци над 16 години и само во Велика Британија. Потребата од имање на кит со себе е заради спасување на човечки живот во итни случаи изложени на ризик од предозирање со опијати. Одредени луѓе го имаат зошто се сведоци на предозирање со опијати и имаат завршено онлајн курс и се стекнале со "сертификат“ за препознавање на предозирање со опијати.

За во Македонија и ситуацијата на Налоксонот прочитајте овде: Дали е доволно достапен Налоксонот во Македонија?

Д-р. Карл Харт: Нарекувајќи ја зависноста мозочна болест се промовираат штетни политики за дроги

Харт она што го говори во последно време е дека научниците треба да истражат како социо - економските фактори влијаат на употребата на дрога и фокусот да не биде само на зависноста како болест. Шефовите на полиција, политичари и парламентарците јавно изјавуваат дека зависноста е болест. Како и другите области на науката и медицината, од климатските промени до вакцини и зависноста стана област и дел од политиката. 

Во еден неодамнешен напис за природата, д-р Карл Харт првиот афро-американски професор на науки на Универзитетот во Колумбија, тврдеше дека дефинирањето на зависноста како болест доведува до зајакнување на штетните политики кои се непропорционални и дека ги криминализираат малцинствата и сиромашните. 

Аукција за дечињата од ХОПС

На 11 април во 19 часот во Јавна соба (Public Room), правиме аукциска вечер. Таа вечер ја посветуваме на дечињата чии родители се корисници на дроги и сексуални работници. 

Како недостиг на финансии имаме потреба да мрдаме со прст и да направиме нови акции за да можат нашите дечиња да продолжат да доаѓаат во дневниот центар на ХОПС, каде ќе продолжат да разговараат со својот психолог, да работат со својот педагог, ќе комуницираат со социјалните работници, ќе изработуваат креативни изработки, ќе го развиваат својот креативен ум, а воедно ќе им овозможиме и посети на културни и социјални активности.

Ова ни беше мотивација да се организираме и исконтактираме луѓе кои би сакале да ни помогнат и за наша среќа многу уметнички и уметници прифатија. 

Затоа на 11-ти април од 19 часот во Јавна соба, заедно со Мрдни со прст / Lëviz me gisht организиравме аукциска вечер. 

Во 19 часот да почнеме да се собираме и Jас сум Цако- I am Cako да почне да нѐ забавува со неговата плеј листа.

Интеρнационален ден за пρовеρκа на дρоги

Од денес почнува да се одбележува - Интеρнационален ден за пρовеρκа на дρоги. Оваа иницијатива е спроведена од страна на различни групи на организации кои имаат активна улога во обезбедувањето на услуги за намалување на штети кои се однесуваат на користење на штетни супстанци. Пρовеρκа на дρоги е пρистап за намалување на штети пρеκу κој се одρедува составот и κвалитет на дρогите κаκо инфоρмација за κρајните κоρисници. Познавање на точниот состав на дρогите и дозите намалува ρизици.

Ова не треба да биде само за тестирање на супстанции, туку и тестирање на своите знаења за дрогите и нивните ефекти. Секогаш користењето на дроги доаѓа со ризици. Со зголемување на свеста и споделување на знаењето и информациите, не само што ќе се подобри свеста кај поединци туку и заедници каде ќе се намалат штетите од користење на било каква дрога. Користењето на дроги е глобален проблем. Луѓето од целиот свет користат супстанци на дневна основа од кофеин, алкохол, кокаин, хероин.

МДМА

МДМА- 3,4-метилендиокси-Н-метиламфетамин е психостимулативна супстанца позната по своето еуфорично и ентактогено дејство. Синтетизирана е уште во 1912 година од страна на германскиот хемичар Антон Кулиш (Anton Köllisch) во лабораториите на германската фармацевтска компанија „Мерк' (Merck), а патентирана во 1914 година. До нејзино откривање доаѓа случајно, а нејзините психофармаколошки ефекти се актуелизираат од страна на психофармакологот Александер Шулгин (Alexander Shulgin) во седумдесетите години од минатиот век кога и започнува поголема рекреативна употреба на овој стимуланс. Како супстанца забранета е прво во Велика Британија во 1977 година, а потоа и во САД во 1984 година.
 
Најчеста форма во која се наоѓа МДМА е популарната таблета екстази, но и во чиста кристализирана форма. Делува еуфорично подига расположение, комуникативност, создава чувство на среќа, љубов, емпатија и зголемува либидо. Можни негативни дејства се збунетост, немир, параноја, панични напади, гадење, повраќање, дехидратација, покачена телесна температура. Кај хронична употреба на МДМА можна е појава на психолошка зависност и симптоми на навикнување како несоница, депресија, анксиозност. Постои и потенцијална опасност од предозирање и смрт при многу високи дози највеќе како резултат на дехидратација и кардиоваскуларни испади.

“Play safe” - (Забавувај се безбедно)

Вчера во ГЕМ клубот, ХОПС организираше проекција на документарниот серијал “Play safe” (Забавувај се безбедно). Специјален гостин на настанот беше Еди Еинбиндер, психотерапевт за намалување на штети од Центарот за оптимално живеење во Њујорк и продуцент на “Play safe”.

Документарецот го проследија околу 50-тина гости кои подоцна дискутираа со Еди за принципите за намалување на штети од употреба на дроги и достапните програми за третман во САД и некои европски земји.

Оние кои не успеаа да дојдат на настанот, документарниот серијал “Play safe” може да го изгледаат на овој ЛИНК.

Еди е расположен за споделување на своето искуство со индивидуална и групна психотерапија за намалување на штети и сите заинтересирани може да го контактираат преку неговиот вебсајт.

Линк до албумот на Фејсбук.

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ НА КУРС ЗА ФОТОГРАФИЈА: СО ОКОТО НА МАРГИНИТЕ


Предавањата и работилниците на курсот ќе ги водат: Драшко Костовски, Жарко Чулиќ, Томислав Ѓеоргиев, и Славчо Димитров.

Во текот на курсот секој учесник ќе работи под менторство на предавачитена развивање на авторски и иднивидуален фотографски проект.

Фотографиите кои ќе произлезат како резултат на курсот ќе бидат изложени во рамки на фестивалската програма на овогодишниот Викенд на гордоста Скопje 2017.

Постапка за пријавување:

Заитересираните лица треба да достават кратко мотивационо писмо за учество на Курсот (максимум 1 страна) на е-пошта: slavco.coalition@gmail.com, најдоцна до 10.04.2017.

Во писмото апликантите треба накратко да гообјаснат својот мотив за пријавување на овој курс, своето досегашно исксутво со фотографија (доколку имаат), и очекувањата од курсот.

Pages