75 години од првото ЛСД патување

На 19 април 1943 година, точно во 16 и 20 часот, Алберт Хофман (37), швајцарски хемичар кој работел во фармацевтската фармација Сандоз во Базел (сега Новартис), бил првиот што намерно ингестирал 250 микрограми Lysergic Acid Diethylamide-25 (ЛСД), хемиско соединение кое за првпат е синтетизирано во 1938 година од паразитски габички- ергот. Со овој авто-експеримент, Хофман сакал да ги потврди и истражи "чудните сензации" што ги почувствувал три дена претходно, кога случајно апсорбирал неколку капки од хемикалијата преку неговите прсти. 

„Го прашав мојот лаборантски асистент, кој беше информиран за авто-експериментот,  да ме придружува до дома.“- Хофман ги опишува своите искуства во своите мемоари за ЛСД, My Problem Child (1979). Тој ги опишува ефектите од првото патување во светот на ЛСД, каде забележал дека "се чувствувал потопен во бесконечен тек на прекрасни слики, неверојатни форми со интензивна калеидоскопска игра на бои". Дури и со некои моменти на вознемиреност, тоа дефинитивно било надвор од обично искуство, што го убедило да го посвети остатокот од својот живот на ЛСД истражување и култура. Неговото прво искуство со ЛСД, ги отвори вратите (на перцепција)  во човечката историја кон новото поле на психоделичната наука. 

Нова апликација во Англија, која ќе ви помогне ако сте уапсени за поседување на дроги

Нова апликација е лансирана за да им помогне на илјадници луѓе кои се обвинети за поседување дрога секоја година во Англија и Велс. Апликацијата е адвокатско упатство кое објаснува чекор по чекор како да се  справиш со прекршок поврзан со поседување на дрога, вклучувајќи информации што да се каже и да се направи во полициската станица и во суд.

Како што покажуваат владините податоци, огромен број луѓе и понатаму се соочуваат со кривични пресуди за поседување мали количини дроги за лична употреба. Во 2016 година, неверојатни 23.000 луѓе во Англија и Велс биле обвинети за едноставно поседување на дрога, меѓу кои 95 проценти се прогласени за виновни.
 

Велика Британија е најголемиот светски извозник на легален кокаин и хероин

Велика Британија е најголемиот извозник на легален кокаин и хероин во светот, покажуваат новите бројки, поради што активистите ја повикаа владата да ја регулира трговијата со дрога.

Според новиот извештај, Велика Британија извела 57 килограми легален кокаин во 2016 година, далеку пред следниот најголем извозник, Холандија, која испорачала 13,7 килограми кокаин истата година.

Велика Британија, исто така увезла 330 килограми легален кокаин во 2016 година, околу 83 проценти од глобалната побарувачка, и изнесува речиси половина од потрошувачката на кокаин за медицински цели (90 килограми).

Културата е дрога

Дрога: еден од најпопуларните, најкористените, најбаналните и во исто време највозбудливи зборови на 20 век кој, еве, со целиот свој габарит и супстанција се прелеа во дискусиите и скришните/приватните соби на 21 век. Сосем легална, многу лесно достапна и крајно непозната за пошироките маси на почетокот на минатиот век, оваа мега фраза со неверојатен потенцијал прерасна во најупотребуваната споредна материја на светот на сите времиња. Патот од опскурна супстанција, (зло)употребувана во хереметички кругови, до продукт број еден за масовна употреба во сите слоеви на општеството, водеше преку повеќедецениска трансформација на свеста, поттикната и (веројатно) оркестрирана од сериозни бизнис-центри на моќ, а реализирана преку културните и популарни движења гладни за промена и за поголема слобода.

Либералната партија на Канада ја разгледува можноста за декриминализацијата на сите недозволени дроги

Во рок од неколку месеци Канада ќе стане првата земја во Г7 која целосно ќе го легализира канабисот и недозволените дроги. Членовите на либералната партија во земјата, кои ги води Џастин Трудо, ја повикуваат владата да оди уште еден чекор понатаму и да го декриминализира поседувањето и потрошувачката на сите недозволени дроги.

Внатрешниот притисок за прифаќање на идејата е една од повеќе од дваесетина резолуции што треба да се дебатираат оваа недела, каде политичката партија се собира за нивната национална конвенција во градот Халифакс на источниот брег. Резолуцијата е една од трите изнесени од националната група, што укажува на широко распространета поддршка меѓу либералните пратеници.

„Ова е едно од ретките прашања каде што сме подучувани од рана возраст, дека дрогата е лоша и дека е нормално да се фрлаат луѓе во затвор за користење дрога", рече Натанаил Ерскене-Смит, либерален пратеник кој се борел против декриминализацијата откако тој бил избран во 2015 година.

„Сепак, кога всушност почнувате да гледате под тие тврдења и во вистинските докази и слушате од луѓе кои го проучувале или живееле ова прашање, ова не е вистинскиот пристап".

Една билка, еден живот! - КОНОПФЕСТ

Здружението за канабис и зелени политики БИЛКА- Скопје со задоволство ги поканува сите истомисленици, соборци и граѓани да земат учество во овогодинешниот КОНОПФЕСТ 2018 кој ќе се одржи на дваесетти април, под мотото "ЕДНА БИЛКА, ЕДЕН ЖИВОТ" на Школка во Градскиот парк, со симболичен старт од 16.20 часот.

Состанок за изработка на Акционен план за дроги на Република Македонија 2018-2020

ХОПС во партнерство со Министерство за здравство од 13 до 15 април организираше работен состанок за изработка на Акционен план за дроги на Република Македонија 2018-2020. На сстанокот присуствуваа претставници на релевнтните министерства, институции и здруженија на граѓани кои работат на разни области на зависностите. На состанокот се изработи првата верзија на акциониот план која ќе се финализира во текот на месец Мај.

Обука на YODA во Варшава

Започна обуката на YODA во Варшава за млади волонтери/активисти, со посета на отворањето на проект за промоција на ноќен живот, кој нуди бесплатни тестови за дрога, кондоми и материјали за безбедно забавување од страна на Фондација Прекусор и Фондација за социјално образование. Тројца млади активисти од ХОПС заминаа на оваа обука.

Oбуката е организирана од меѓународната организација YODA. Волонтерите/активистите во вчерашниот ден ја  посетија мобилната служба за намалување на штети на двете фонадации. Во автомобилот, учесниците можеа да видат како работи тимот на терен и како се вршат тестови за ХИВ, хепатитис Ц и сифилис.  Проектот е кофинансиран од градот Варшава и Националното биро за борба против зависности од дроги КБПН.

#FES #PREKURSOR #redukcjaszkod #ReGeneration #YODAworkshops #harmreduction

Една година од аукцијата на ХОПС

Имаме меморија од една година, а тоа се насмеани лица, убава атмосфера, преполна Јавна Соба, Сашко Коцев во елемент и дарежливи познати македонски уметници, дизајнери, писатели и нашите Мрдни со прст! Ова беше сликата пред една година кога мрдавме со прст за децата чии родители се корисници на дрога и сексуални работници. Аукција за дечиња кои доаѓаат во центарот за ресоцијализација и рехабилитација во ХОПС. Целта ја постигнавме, собравме 295.692 денари и сега сакаме да ви се обратиме:

Најдраги, 

Веќе помина една година од нашата заедничка аукција и наша должност е да ви пренесеме како станавте дел од успесите и животите на нашите дечиња чии родители се корисници на дроги и сексуални работници.

Мораме да признаеме дека ние сме под импресии и сме многу радосни, зошто некои дечиња за првпат заминаа на зимување, некои на летување. Некои почнаа да тренираат фудбал, некои почнаа да учат јазик. Имавме и часови по глума кај Милош и видовме моќни таленти. Ова што го направивме заедно, менува граници, менува умови. Знаеме дека заедно сме моќни и дека оваа аукција е мотивација за наредни акции за кои ќе бидете обавестени, доколку сакате да станете дел од нив. Целиот тим на ХОПС мекнее. Од радост и убавини. Сакаме да Ви кажеме големо благодарам, за тоа што без размислување прифативте и дониравте. 

Десетто јубилејно издание на магазинот Дроги - Политики и практики

Денес го објавуваме десеттиот број на списанието Дроги - Политики и практики. Овој број го посветивме на „Дрогите во културата“.

Дрогите се составен дел од културата и вие навистина не мора да се согласите со тоа. Навистина е небитно дали ги прифаќате аргументите со кои и алкохолот, и кафето, и цигарите, па и седативите кои почесто или поретко ги пиете за да можете да се смирите и за да заспиете, се дроги. Тие се дроги и вашиот изговор дека не ве интересираат „филозофии“ и дека не сакате да се задлабочувате во аргументите при дискусиите кои сами сте ги иницирале нема да ве амнестира од одговорноста дека и вие самите учестувате во репродуцирањето и во развивањето на културата на употребнадроги. Да, точно е. Соучесници сте и имате одговорност. Не, не е точно декасте грешници и дека треба да ви се суди.

Вие, како и сите останати, само ги повторувате културните обрасци кои сте ги стекнале во опкружувањето во кое сте израснале. Добро, од средината на ХХ век тоа опкружување е многу поголемо кога ќе се земе предвид подемот на масовните медиуми како радиото, телевизијата и особено интернетот. И ако не ви се допаѓа што „младите сѐ повеќе се дрогираат“ и ако стравувате дека вашите деца „ќе станат наркомани“ и ако барате порепресивни мерки за луѓето кои употребуваат дроги – запрете. Запрете и запрашајте се за вашата улога во развојот на културата на употребата на дроги. Ние не ви судиме. Ние само ви нудиме поинаква перспектива од онаа што сте ја имале досега. И ве повикуваме.

Pages