Во Киргистан бројот на ХИВ инфицирани луѓе се зголемува за 10% на годишно ниво

На 1 јуни 2017 во Киргистан се регистрирани 7038 киргистанци и 389 странци со вирусот на хумана имунодефициенција. Меѓу нив 595 малолетници и 902 пациенти со СИДА. Ова беше објавено од страна на прес-службата на Министерството за здравство.

Бројот на евидентирани нови случаи со ХИВ инфекцијата во Киргистан е зголемен на годишно ниво за 10%. Најмногу изложени на ризик од заразување со ХИВ/СИДА се на работоспособна возраст помеѓу 20 и 49 години.

Глобалниот фонд за борба против СИДА-та одлучи да ја скрати финансиската поддршка за програмите за борба против ХИВ/СИДА до 5 милиони долари за 2017 година.

Во 2017 година и Владата на Киргистан исто така ги намали приходите во државниот буџет за здравствена заштита за 370 милиони соми (5.43 милиони долари). 

Извор: https://regnum.ru