Во Јужна Африка, личната употреба на канабис (дага), повеќе не е кривично дело

ЈОХАНЕСБУРГ - Уставниот суд пресуди дека е легално да се одгледува и консумира канабис (дага) за лична употреба. Во едногласна пресуда, највисокиот суд во земјата ја декриминализира приватната употреба на дага.

Врховниот суд на Западен Кејп сензационално пресуди дека канабисот треба да биде легализиран за домашна употреба во 2017 година. Сепак, државата ја обжалила оваа одлука и била во мирување една година. 

Уставниот суд на СА сега ја донесе својата сопствена одлука, која треба да биде последниот збор по ова прашање. Пресудата беше донесена од заменик-шефот на правдата, Рејмонд Зондо. 

Владата сега има 24 месеци официјално да го напише овој закон. Сепак, приватната употреба го има зелено светло од вторник, 18 септември. Зондо појасни дека сега е до владејачката АНЦ да одлучи кои количини се дозволени по човек и мора строго да се заснова на "лична употреба".

Судот не ја одредува количината што може да ја користи возрасно лице за личнаа употреба - ова мора да го определи парламентот. Сепак, продажба на други или пушење надвор од домовите останува незаконска практика. Официјалната линија е дека на возрасните им е дозволено да одгледуваат и користат канабис во својот дом. Сепак сите информации ќе бидат објавени од страна на владата.