Вермонт легализираше рекреативна употреба на канабис

Вермонт стана деветтата американска држава, а третa во Североистокот која го легализира користењето на рекреативниот канабис. Гувернерот на републиканците, Фил Скот, го потпиша законот предложен од законодавното тело претходно овој месец.

Од 1 јули законот легализира поседување до 1 унца канабис, две зрели растенија и до четири незрели растенија за луѓе од 21 година и постари. Но тоа не ја легализира трговијата со дрога. 

Соседните Масачусетс, во близина на Мејн и шест други држави, легализираа употреба на канабис како резултат на гласачките иницијативи.

Претставничкиот дом на Њу Хемпшир во вторникот усвои сличен предлог-закон за легализација на рекреативната употреба на канабис. Меѓутоа гувернерот на таа држава, републиканецот Крис Сунну, се противи на легализацијата.

Вермонт е првата држава која го презема овој чекор со акт на законодавната власт, а не како иницијатива за гласање. И покрај тоа што е една од политички либералните држави, таа е исто така една од 23-те нации кои не дозволуваат иницијативи за гласање.

„Ова е голем чекор напред за државата и целиот регион", вели Мет Симон, политички директор на Нова Англија за Проектот за политиките на канабисот. „Одговорните возрасни лица наскоро ќе имаат слобода да уживаат во побезбедна опција законски, а спроведувањето на законот ќе биде да се концентрира на сериозни кривични дела со вистинските жртви".

Поседувањето на мали количини на дрога веќе било граѓанска, наместо кривична повреда во Вермонт.

„Јас лично верувам дека она што возрасните го прават зад затворени врати и на приватна сопственост е нивниот избор, се додека тоа не влијае негативно на здравјето и безбедноста на другите, особено на децата", рече Скот.