Велика Британија е најголемиот светски извозник на легален кокаин и хероин

Велика Британија е најголемиот извозник на легален кокаин и хероин во светот, покажуваат новите бројки, поради што активистите ја повикаа владата да ја регулира трговијата со дрога.

Според новиот извештај, Велика Британија извела 57 килограми легален кокаин во 2016 година, далеку пред следниот најголем извозник, Холандија, која испорачала 13,7 килограми кокаин истата година.

Велика Британија, исто така увезла 330 килограми легален кокаин во 2016 година, околу 83 проценти од глобалната побарувачка, и изнесува речиси половина од потрошувачката на кокаин за медицински цели (90 килограми).

Повеќе од еден тон хероин е законски произведен во светот за 2016 година, од кои повеќе од половина се произведени во Велика Британија. Таа извезла 535 килограми опиоид - околу 85 проценти од глобалниот извоз. Швајцарија е најголемиот увозник.

Стив Роулс, виш политички аналитичар во Трансформ, експертска група за дроги, вели дека податоците покажуваат дека легализацијата и регулацијата на дрогите можат и да работат. „Луѓето често велат како би ги легализирале овие дроги?  Па правното производство на овие дроги веќе постои", изјави тој.

„Сето ова крвопролевање поврзано со нелегалниот пазар на кокаин и хероин е непотребно - можеме да покажеме дека постојат овие правни пазари кои не се поврзани со ниту еден од овие проблеми на тероризам и криминал и насилство, прободување на улиците на Лондон и сѐ останато од тоа ".

Хероинот се уште се користи како лек против болки во Велика Британија, често како педијатриски назален спреј, додека кокаинот понекогаш се користи како локален анестетик за хирургија на увото, носот и грлото.

„Бидејќи кокаинот и хероинот биле дел од нашата медицинска историја за многу долго време, тие се уште се дел од фармакопејата и сеуште се во релативна употреба", рече г-дин Ролс.

„Со правниот хероин и кокаин во Обединетото Кралство, не постои уништување на шуми и токсични воздушни прскања; нема финансирање за паравоени или терористички групи; нема збогатување на насилни картели; нема експлоатација на осиромашени курири за лекови; нема улично справување и насилство кај бандите; и нема споделување на валкани игли ", рече г-дин Ролс.

„Овие проблеми се целосно создадени со забрана и тие исчезнуваат кога ќе бидат строго регулирани и оданочени.

Истрагата на заменик откри дека бројот на пациенти во болниците во Велика Британија со примарна дијагноза на "ментални и нарушувања во однесувањето поради употребата на кокаин" се зголемиле за 90 проценти во последните четири години. Во меѓувреме, владините бројки покажаа дека бројот на лица кои претрпеле смртни случаи поврзани со хероин се дуплирале помеѓу 2012 и 2016 година.